Μέρκελ: Η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών

Γιούνκερ: Είμαι ανήσυχος
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 16:26
UPD:16:38
EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

A- A A+

Τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, που για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος σε Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι αναμένει να καλωσορίσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Επισήμανε πάντως ότι, για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες.

Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup.

«Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

EPA

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι ανήσυχος» δήλωσε, από την πλευρά του, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σημείωσε: «Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος».

EPA

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο κ. Φάιμαν είπε ότι η συναναστροφή των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνεται μέσα από εποικοδομητικές συνομιλίες. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, με πλήρη τήρηση των συμφωνιών είναι τελείως δικαιολογημένη η συζήτηση των επί μέρους μέτρων, δηλαδή μπορεί κάλλιστα να προταθεί η διακοπή μιας ιδιωτικοποίησης σε αντάλλαγμα με εισπράξεις φόρων και οικοδόμηση νέων φορολογικών αρχών.

Όπως ανέφερε, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να ακολουθηθεί στην Ευρώπη αυτός ο δρόμος και ποιο νομικό πλαίσιο χρειάζεται για μια παράταση του προγράμματος ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία.

«Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια», κατέληξε. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή