Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με στόχο την εξεύρεση μίας ειρηνευτικής λύσης για την ουκρανική κρίση.
Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ, συνέχιζαν μέχρι τις πρωινές ώρες τις συζητήσεις για το κείμενο που έχει συνταχθεί από τους διπλωμάτες τους και έχει στόχο να βάλει τέλος σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη δέκα μήνες, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους.
Διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι τέσσερις ηγέτες θα υπογράψουν ένα έγγραφο έπειτα από τις ολονύκτιες συνομιλίες τους στο Μινσκ, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη φύση του κειμένου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως «παρατείνει την παραμονή του» στο Μινσκ.
«Όλοι χασμουριούνται, αλλά συνεχίζουν να συζητούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που παρευρίσκεται στις συνομιλίες, οι οποίες έχουν ξεπεράσει σε διάρκεια τις 11 ώρες.
«Δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς μια συμφωνία για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, υπάρχει μια μάχη νεύρων σε εξέλιξη», υπογράμμισε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Facebook ο Βαλέρι Τσάλι, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Ουκρανικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «πρόοδο», χωρίς να κάνουν γνωστές λεπτομέρειες.Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να διακρίνει από μια μισάνοιχτη πόρτα τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συζητούν με ζωηρό τρόπο όρθιοι, ο ένας απέναντι στον άλλο.
Οι Πούτιν και Ποροσένκο αντάλλαξαν μια πολύ σύντομη χειραψία, έχοντας δίπλα τους την Μέρκελ και τον Ολάντ, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής.
Οι τέσσερις ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, ενώ οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Μολονότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί, το κείμενο που χρησιμοποιείται ως βάση στις συνομιλίες έχει στόχο να διευθετήσει ακανθώδη θέματα: να αποκαταστήσει τον έλεγχο του Κιέβου στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, στις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, να καθορίσει τη γραμμή του μετώπου ώστε να αρχίσει μια αποχώρηση των βαρέων όπλων ή ακόμη να προσδιορίσει το «καθεστώς των εδαφών» που κατακτήθηκαν από τους αυτονομιστές.
Από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στη διάρκεια της νύκτας στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να του πει πως, αν συνεχίσει την «επιθετική» στρατηγική του στην Ουκρανία, το «τίμημα» για τη Ρωσία θα αυξηθεί.
Πηγή: Reuters