Σύνοδος δωρητών για την Ουκρανία τον Απρίλιο

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 23:14
UPD:23:16
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Διεθνής σύνοδος δωρητών για την Ουκρανία έχει διοργανωθεί για τον Απρίλιο στο Κίεβο με στόχο να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

 «Δε μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τη στιγμή που η σύρραξη θα διευθετηθεί», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, σε δημοσιογράφους.

Οι δωρητές περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, διεθνών τραπεζών ανάπτυξης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκαν τον Ιούλιο για να συζητήσουν τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία, ωστόσο πολλοί περιμένουν από το Κίεβο, να υποβάλει ένα διεξοδικό κατάλογο σχετικά με τις ανάγκες του για επενδύσεις.

Ο Χαν, που υπογράμμισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τους δωρητές ως επενδυτές που θέλουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, επισήμανε ότι η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα έχει ετοιμάσει το σχέδιο αυτό έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

 «Έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες στη Ρωσία», είπε ο Χαν και τόνισε πως η περιοχή έχει καταστραφεί και η ανοικοδόμηση της χώρας επείγει.

«Ιδέα μας είναι να διαβουλευτούμε με τους μεγαλύτερους χρηματοδότες» δήλωσε ο Χαν, που θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων την Τρίτη και κατόπιν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή