Ομπάμα - Μέρκελ για Ουκρανία: Προσπαθούμε να σταματήσουμε τη Ρωσία με διπλωματικά μέσα

Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν και τον αμυντικό εξοπλισμό της Ουκρανίας
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 19:34
UPD:10/02/2015 10:22
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη τόνισαν από κοινού οι ηγέτες ΗΠΑ και Γερμανίας.

A- A A+

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη και προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την προσπάθειά της με διπλωματικά μέσα, τόνισαν από κοινού οι ηγέτες ΗΠΑ και Γερμανίας.

Η Ουκρανία δεν μπορεί με στρατιωτικά μέσα να σταματήσει τη Ρωσία, εμείς ωστόσο μπορούμε να αυξήσουμε το κόστος το οποίο πληρώνει η Μόσχα για την παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην Ουάσιγκτον.

«Εάν η διπλωματία δεν αποδώσει, έχω δώσει εντολή στους συμβούλους μου να μου παρουσιάσουν τις εναλλακτικές επιλογές μας για το πώς να μην αφήσουμε να γίνουν πράξη τα σχέδια του κ. Πούτιν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, όχι για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, αλλά για να υπερασπιστεί το έδαφός της κατά των αποσχιστών, πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

«ΗΠΑ και Ε.Ε. θα δώσουν μια δυναμική απάντηση, εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν», κατέληξε, σημειώνοντας ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη η προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη βία.

EURONEWS

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, καταβάλλει προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, με στόχο να σωθούν ζωές αμάχων και να υπάρξει διέξοδος.

«Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας, τότε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εξετάσουμε μαζί τι μέτρα μπορούμε να υιοθετήσουμε», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή