Η κυβέρνηση Σαμαρά ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου, ενώ οι εταίροι τής προσέφεραν εξάμηνη, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρχίζοντας την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σας το λέω μετά λόγους γνώσεως πια. Ενημερώθηκα στις επαφές μου με τους εταίρους ότι η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε η παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος των μνημονιακών δυνάμεων ήταν «τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και εν τέλει η αποτυχία της κυβέρνησης - δηλαδή της Ελλάδας.
»Ξέχασαν όμως ότι σ’ αυτή την διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες, υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας, ο ελληνικός λαός, οι ευρωπαϊκοί λαοί, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.
«Η τεχνική λύση θα βρεθεί, εάν βρεθεί η πολιτική»
Μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει παράταση του μνημονίου και πρότεινε να υπάρξει με τους εταίρους μία συμφωνία - γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο ώστε να βρεθεί λύση για το χρέος και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Διακήρυξε ωστόσο «τι είναι αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε: την εθνική μας κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία, την λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη».
Περιγράφοντας το πρόγραμμα - γέφυρα είπε ότι θα είναι ένα «νέο συμβόλαιο Ελλάδας και Ευρώπης», το οποίο «θα σέβεται τους κανόνες της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα καταδικάζει την Ελλάδα σε αιώνια ύφεση με τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα».
Η νέα κυβέρνηση «δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής. Ούτε είναι δυνατόν να ζητείται από την κυβέρνηση στο όνομα τεχνικών δυσκολιών η παράταση του προγράμματος. Και μάλιστα για να εξυπηρετηθεί ο τακτικός ελιγμός και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας», τόνισε.
Ξεκαθαρίζοντας την ελληνική θέση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικής φύσης» και προειδοποίησε ότι «όσο οι εταίροι επιμένουν στη λιτότητα, το πρόβλημα θα διογκώνεται».
Έδειξε δε διάθεση διαλόγου, λέγοντας ότι «εάν συμφωνήσουμε ότι η πολιτική λύση δεν είναι η λιτότητα, η τεχνική λύση θα βρεθεί» μέσα από συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.
«Το τοπίο παραμένει δύσκολο, αλλά είναι ήδη διαφορετικό. Η ατζέντα αλλάζει η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά με θετικό πρόσημο, ως πρωταγωνιστής, όχι ως κομπάρσος. Η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις δεν δέχεται εντολές και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
«Εφαρμογή στο ακέραιο» των προεκλογικών δεσμεύσεων
«Διαβεβαιώνω τους Έλληνες βουλευτές και τους πολίτες ότι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράσθηκε στις εκλογές», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας. «Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας», ανέφερε σημειώνοντας ότι «έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης».
Είναι «δημοκρατική μας υποχρέωση και καθήκον να μην διαψεύσουμε τους πολίτες. Μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής προπαγάνδας, ο λαός μας δεν αντέχει άλλη απογοήτευση, άλλη ματαίωση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οι «συμπληγάδες πέτρες μίας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης», αλλά και «οι συμπληγάδες πέτρες για να συγκρουστούμε, με το καθεστώς που βύθισε τη χώρα στην κρίση».
«Η πορεία της ανασυγκρότησης και ανόρθωσης θα είναι μακρόχρονη, στηριγμένη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκινημένος λίγο πριν το τέλος
Ολοφάνερο συγκινημένος και λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την αξιοπρέπεια τον πολιτών.
Λίγο νωρίτερα είχε καλέσει όλες τις πολιτικές πτέρυγες του συνταγματικού τόξου «να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, την διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας την Ελλάδα, σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή».
«Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή. Ζητάμε συναίνεση για την λύτρωση, για την πρόοδο, για να κάνουμε την πατρίδα μας υπερήφανη», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.