Πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές

Σχόλιο
Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 21:03
UPD:21:03
REUTERS/KOSTAS TSIRONIS

Η κρίση ήταν αρκετή για να αποκαλυφθούν οι ετοιμόρροπες γέφυρες και τα παράθυρα, που βλέπουν στον ακάλυπτο.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Δεν δίνουμε δάνεια - “γέφυρες”» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Eυρωομάδας «πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Γέφυρες και γέφυρες, αρκεί να μην είναι σαν τα θέματα των παραστάσεων στα χαρτονομίσματα του ευρώ. Απλώς ανύπαρκτα τα παράθυρα, οι πύλες και οι γέφυρες, σε επτά διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που χαρακτηρίζουν επτά διαφορετικές εποχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Γέφυρες και γέφυρες, αρκεί να περνούν στους πολίτες και οι συμβολισμοί για το ανοιχτό πνεύμα και τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους δεσμούς που ενώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κρίση ήταν αρκετή για να αποκαλυφθούν οι ετοιμόρροπες γέφυρες και τα παράθυρα, που βλέπουν στον ακάλυπτο. Ακάλυπτες επιταγές οι καλές κουβέντες που μαζέψαμε και τα λόγια ενθάρρυνσης, μέχρι τη συνετή εγκατάλειψη, για να μη χαλάσουν σχέσεις και να μην τειχίσουν κακές διαθέσεις μ’ αυτούς που έχουν πάρει πάνω τους τις υποθέσεις.

Ακάλυπτες επιταγές και οι επιστολές πανεπιστημιακών και ειδικών, που συνιστούν «εκ βάθρων επαναπροσανατολισμό», και η αγωνία της Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες, μαζί με τις ευχές, που δεν ανοίγουν σύνορα.

Κι όμως, από το τι ανεβαίνει στο προσκήνιο (και το τι διαδραματίζεται στο παρασκήνιο) στο τι μπορεί να συμβεί, περνάς μια γέφυρα που σε πάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, από τη σύγκρουση στη συμφωνία.

Και το πιο παράξενο: φτιαγμένη από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη και η σύγκρουση. Δεν είναι παρά η αντίληψη για τη διάταξη των υλικών που διαφέρει, αλλά που είναι αρκετή ωστόσο για να προσδιορίσει τη διαφορά και να γεφυρώσει διαφορές.

Αλλά, είπαμε, πρέπει να μείνει χώρος για την άλλη αρχιτεκτονική. Με υπαρκτά μοτίβα, χωρίς συμβολισμούς και από μηχανής θεούς, απειλές και υπερβολές, σερμπέτια και σεκλέτια.

Είναι θέμα αναλογιών και προστασίας των διεργασιών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή