Επιμένει σε πρόγραμμα - «γέφυρα» η κυβέρνηση

Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 11:50
UPD:21:49
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο αίτημά της να της δοθεί χρόνος με την μορφή ενός προγράμματος - «γέφυρα», μέχρι Αθήνα και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «όπλο» της στην προσπάθειά αυτή είναι το γεγονός ότι η συμφωνία - «γέφυρα» που προτείνει δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ούτε καν τα 7,2 δισ. που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα, συνεπώς δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους των υπολοίπων κρατών - μελών.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι στο μεσοδιάστημα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα με τα δημοσιονομικά μέτρα της επόμενης τετραετίας με βάση τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς - πάγιο αίτημα των δανειστών - αλλά και στις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.

NERITNETWORK

Μια πρώτη και «άκρως ενδεικτική», όπως λένε, γεύση θα δώσει αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να μην ζητήσει την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως ζητούν οι δανειστές, και να επιμείνει μέχρι τέλους σε πρόγραμμα - «γέφυρα» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ως τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Όπως, μάλιστα, καταγράφει και χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για τον ΣΚΑΪ, το 72% των ερωτηθέντων επικροτεί τη σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων και δανειστών, ενώ το 75% πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός θα φανεί συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Σήμερα στις 15:00 συνεδριάζει εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ώστε με τις κοστολογημένες προτάσεις των υπουργών ανά χείρας να γίνει ένα τελευταίο «σκανάρισμα» των προγραμματικών δηλώσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή