O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει το αίσθημα «εθνικής ενότητας» το οποίο είναι διάχυτο στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι τον περασμένο μήνα, ανακοινώνοντας την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου δημιουργίας θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και πρωτοβουλίες στους τομείς της στεγαστικής πολιτικής και εκπαίδευσης.
Μετά τις επιθέσεις, η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ - που είχε καταβαραθρωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 13% - διπλασιάστηκε.
Κατά τη διάρκεια του απολογισμού του, με αφορμή τη συμπλήρωση 2,5 ετών στον προεδρικό θώκο, ο κ. Ολάντ επισήμανε ότι η Γαλλία «μεταμορφώθηκε» έπειτα από τις τρεις ημέρες που τη σημάδεψαν κατά τη διάρκεια των οποίων 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και εβραϊκού σούπερ μάρκετ.
«Οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους επειδή πίστευαν στην χώρα τους», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στο κύμα συμπαράστασης στα θύματα των επιθέσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία, περιλαμβανομένης της μαζικής πορείας του Παρισιού στην οποία συμμετείχαν 1,5 εκατ. άνθρωποι.
«Τώρα η κυβέρνηση και εγώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πνεύμα θα παραμείνει, προκειμένου να καταστήσουμε τη Δημοκρατία ισχυρότερη και δικαιότερη», υπογράμμισε ο k. Ολάντ.
Χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές κόστος, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν μέχρι τον Ιούνιο έως και 160.000 θέσεις εργασίας στις οποίες νέοι κάτω των 26 θα μπορούν να εργάζονται για 8 μήνες παρέχοντας δημόσιες υπηρεσίες με απολαβές 573 ευρώ το μήνα.
Αφού τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε αναγνωρίσει ότι οι φτωχοί της Γαλλίας βιώνουν ένα καθεστώς κοινωνικού και φυλετικού «απαρτχάιντ», ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι η στεγαστική πολιτική και άλλα μέσα θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της γκετοποίησης στα περίχωρα πολλών πόλεων.
Πολλοί πόροι θα διοχετευτούν στον τομέα της εκπαίδευσης προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και να εξασφαλίσουν ότι ακόμα και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας θα γνωρίζουν βασικά γαλλικά, είπε ο κ. Ολάντ.
«Η γαλλική γλώσσα είναι απαραίτητη για να ζει κανείς στη Γαλλία», σημείωσε ο ίδιος.