Γαλλία: Αντιπαράθεση για τη θέση Σαρκοζί στον β' γύρο σε «μάχη» Σοσιαλιστών - Ακροδεξιάς

Αναπληρωματική βουλευτική εκλογή για την έδρα του Πιερ Μοσκοβισί
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 15:17
UPD:15:20
EPA/IAN LANGSDON

Στελέχη των Σοσιαλιστών κάλεσαν τον κ. Σαρκοζί να παραμερίσει τις παραδοσιακές πολιτικές αντιπαλότητες.

A- A A+

Ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος ηγείται του κόμματος της συντηρητικής αντιπολίτευσης UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), δέχεται πιέσεις από συμμάχους και αντιπάλους για να υποστηρίξει τους αντίπαλους, κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές στο δεύτερο γύρο μιας αναπληρωματικής εκλογής βουλευτή, ώστε να εξασφαλισθεί η ήττα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Το ακροδεξιό κόμμα ήρθε πρώτο με 32,6% στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου την Κυριακή για τη βουλευτική έδρα στην ανατολική εκλογική περιφέρεια Λε Ντουμπς, η οποία έμεινε κενή μετά τον διορισμό ως επιτρόπου της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σοσιαλιστή βουλευτή Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος ήρθε δεύτερος με 28,9%, κερδίζοντας τον υποψήφιο του κεντροδεξιού UMP, με αποτέλεσμα να στηθεί για την ερχόμενη Κυριακή το σκηνικό μιας μονομαχίας Σοσιαλιστικού Κόμματος - Εθνικού Μετώπου.

Στο παρελθόν τα κύρια κόμματα της Γαλίας παραμέριζαν τις διαφορές τους για να στηρίξουν όποιον από τους υποψηφίους τους είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο (FN) σε δεύτερους γύρους εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο, ο ραδιοσταθμός Europe 1 μετέδωσε ότι ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του FN για να έρθουν στο UMP, είναι αυτή τη φορά απρόθυμος να στηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο.

«Το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να παραμορφώσει τη Γαλλία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV η αντιπρόεδρος του UMP, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ της υποστήριξης του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Στελέχη των Σοσιαλιστών κάλεσαν επίσης τον κ. Σαρκοζί να παραμερίσει τις παραδοσιακές πολιτικές αντιπαλότητες.

«Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί δεν τάσσεται υπέρ ενός υποψηφίου στην ψηφοφορία; Επειδή θέλει να κλέψει ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο στην προεδρική εκλογή του 2017», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Όμως τώρα το Εθνικό Μέτωπο είναι αυτό που κλέβει ψήφους από το UMP. Καλώ το UMP να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες του», κατέληξε ο κ. Καμπαντελίς.

Ο κ. Σαρκοζί και άλλα στελέχη του UMP πρόκειται να λάβουν την τελική απόφασή τους την Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή