Υπ. Δικαιοσύνης: Η δικαιοσύνη θα βρίσκεται στο πλευρό των αδυνάτων

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 17:29
UPD:18:02
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος προανήγγειλε αλλαγή πολιτικής, χωρίς να ξεχαστεί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, όπως είπε.

A- A A+

Αλλαγή πολιτικής χωρίς να ξεχαστεί η σημασία του Συντάγματος και του κράτους Δικαίου προανήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κατά την σύντομη ομιλία του τόνισε ότι «το έργο του Υπουργείου είναι σημαντικό για τη χώρα, τη Δημοκρατία και το  κράτος Δικαίου, πολύ περισσότερο τώρα με την κρίση. Πολλοί άνθρωποι είναι φτωχοί. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι στο πλευρό των αδυνάτων, να έχει ως χαρακτηριστικό την αυστηρότητα αλλά και να είναι επιεικής».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «πρέπει να προτρέξουμε σε όλα τα επιπεδα που θα μπορεί ο άνθρωπος να βρεί το δίκιο του. Δε το λεω ως κριτική αλλά ως διαφωνία πολιτική. Θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής και χωρίς να ξεχάσουμε τη σημασία του Συντάγματος και του κράτους Δικαίου. Να αρχίσουμε απο εκείνες τις περιοχές που συναντάμε ανθρώπους που ειναι σε δυσχερέστερη κατασταση, π.χ τους φυλακισμένους και τους ανήλικους».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αφού καλωσόρισε τον νέο υπουργό, αναφέρθηκε στα τεραστια οικονομικα και θεσμικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, τονίζοντας ότι «καναμε τομές που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρω τον Κώδικα δικηγόρων που επι δεκαετίες γινόντουσαν προσπάθειες για να αλλάξει, τον νομο για το  ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην ηλεκρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και στη δικαστική διαμεσολάβηση.

«Ωστόσο, εκκρεμούν και είμαι σίγουρος πως θα βελτιωθούν, ο Κωδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο Σωφρονιστικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομιας», επισήμανε ο κ. Αθανασίου προσθέτοντας πως «το  μεγάλο θέμα ήταν  η αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά δεν προχώρησε.  Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τους  δικαστικούς λειτουργούς. Με αγώνα επαναφεραμε τις αποδοχές τους στα επιπεδα του 2012».

Ο κ. Αθανασίου ευχήθηκε καλή δύναμη στον κ. Παρασκευόπουλο δεσμευόμενος ότι θα είναι στη διάθεσή του για οτιδήποτε τον χρειαστεί.

Ορκωμοσία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Παρασκευόπουλος ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς χθες έλειπε στο εξωτερικό απ΄όπου επέστρεψε αργά το βράδυ.

Οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί Χρήστος Σπρίτζης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Κώστας Φωτάκης δεν έχουν ακόμη ορκιστεί, καθώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση των νέων κυβερνητικών τους θέσεων.

Όταν γίνει θα εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για να διοριστούν και να ορκιστούν.

Οι εν λόγω αναπληρωτές υπουργοί ανέλαβαν τις θέσεις τους, αλλά δεν έχουν ακόμη δικαίωμα υπογραφής.

Newsroom naftemporiki.gr, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή