Κυπριακό: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωσε ο Άιντε

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 20:28
UPD:20:30
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Έσπεν Μπαρθ Άιντε (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Πλήρη στήριξη» παρείχε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στις προσπάθειες για «σύντομη επανέναρξη» των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή κλειστή συνεδρίαση του Σώματος, με θέμα συζήτησης το Κυπριακό και με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Μπαν Κι-μουν για την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο κ. 'Αιντε τόνισε ότι όλα τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους ώστε οι δυο πλευρές στο νησί «να προσέλθουν το συντομότερο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όλοι επαναβεβαίωσαν τη σημασία της σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών. Όλοι ενδιαφερόμαστε πως το ίδιο το ΣΑ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο για να εξέλθουμε από το παρόν αδιέξοδο», είπε ο κ. 'Αιντε.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις επεσήμανε πως είχε σειρά εκτενών συνομιλιών με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Νταβός της Ελβετίας και τον κάλεσε γιατί «ήταν καλή ευκαιρία να συναντηθούμε» και επιβεβαίωσε επίσης ότι χθες συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «δεν βλέπω ότι το αδιέξοδο θα τερματιστεί αύριο, αλλά βλέπω ότι και οι δυο πλευρές επιθυμούν να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν μπροστά» και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «πιστεύω πως και οι δύο πλευρές αρχίζουν να αισθάνονται ότι η παρούσα κρίση πλήττει αμφότερες».

Σε ερώτηση γιατί δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις «πραγματικές αιτίες» του σημερινού αδιεξόξου και στο γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Έθνη ουδέποτε κάνουν λόγο για τουρκική κατοχή», ο κ. 'Αιντε διαχώρισε τις «ιστορικές πραγματικότητες» από τον στόχο για την «επίτευξη μιας συνολικής λύσης».

Η ενημέρωση των μελών του ΣΑ από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του διεθνούς οργανισμού και την ειδική αντιπρόσωπο στο νησί, Λίζα Μπάτενχαϊμ, ήταν μακρά και οι δυο απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις μελών του Σώματος.

Από την πλευρά της, η κα Μπάτενχάϊμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «ισχυρή στήριξη» απ' όλα τα μέλη του ΣΑ, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή