Στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα ενημερώσει μεταξύ άλλων την Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Άιντε αναμένεται να αναφερθεί και στη «συμβιβαστική πρότασή» του γύρω από τα θέματα των υδρογονανθράκων και του διαλόγου στο Κυπριακό. Έως τη Δευτέρα θα υπάρξουν και ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. για το σχέδιο ψηφίσματος.
Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της «σωστής αποτύπωσης» της κατάστασης, σε σχέση με τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό και τις θέσεις της Λευκωσίας, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διεθνή Οργανισμό συνεχίζει τις επαφές της για να δοθεί η «σωστή εικόνα, όσον αφορά τους πραγματικούς λόγους της διακοπής των συνομιλιών, με τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ».
Επίσης, συναντήσεις με μέλη του ΣΑ και αξιωματούχους της γραμματείας του ΟΗΕ είχε χθες και θα έχει και σήμερα, στην έδρα του Οργανισμού, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Χθες, ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε και στην ειδική ανεπίσημη συνεδρίαση της ΓΣ του ΟΗΕ, με θέμα: «Ανησυχίες από την αύξηση της αντισημιτικής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Για τη «σωστή ενημέρωση» των μελών του ΣΑ και των αξιωματούχων του ΟΗΕ, επαφές πραγματοποιεί ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον κ. Άιντε.
Επίσης για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενημέρωσε τους αντιπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο η ειδική αντιπρόσωπος του γγ στο νησί, Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Τέλος αναφορικά με το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο καλωσορίζεται η πρόσφατη έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δεν υπάρχει αναφορά για τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, όπως περιέχεται στην έκθεση του Μπαν Κι- μουν.
Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι το σχέδιο ψηφίσματος «είναι πανομοιότυπο» με εκείνο του περασμένου Ιουλίου και αναμένεται να εγκριθεί στις 28 του τρέχοντος μηνός, «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».
Πηγή: ΑΜΠΕ