Kεντρικές τράπεζες και συναλλαγματικοί πόλεμοι

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 00:35
UPD:02/02/2015 17:43
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Τα νέα κτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη

A- A A+

H εποχή της πιστωτικής κρίσης και της μετέπειτα Μεγάλης Ύφεσης είχε βρει τις κεντρικές τράπεζες ενωμένες, κάτω από τον κοινό σκοπό της διάσωσης των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα, στη μετά την κρίση εποχή, ο αγώνας για την αντιμετώπιση των μεμονωμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε οικονομία βρίσκει τις κεντρικές τράπεζες σε αντίπαλα «στρατόπεδα», ακολουθώντας αποκλίνουσες στρατηγικές στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

«Βρισκόμαστε στο μέσον ενός συναλλαγματικού πολέμου» προειδοποίησε από το Νταβός της Ελβετίας ο Γκάρι Κον, πρόεδρος της Goldman Sachs, επικαλούμενος τον όρο που είχε χρησιμοποιήσει πρώτος το 2011 ο υπουργός της Βραζιλίας, Γκίντο Μαντέγκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επικρατούσα άποψη είναι πως ο εύκολος τρόπος για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα υποτιμημένο νόμισμα».

Περίπου επτά χρόνια μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την Τράπεζα της Αγγλίας και λίγους μήνες μετά το δεύτερο πακέτο διοχέτευσης ρευστότητας από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα, ήλθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της, ανακοινώνοντας χθες το πολυπόθητο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ποντάρει ότι τα τολμηρά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης θα την αναδείξουν νικήτρια στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, έχοντας ως έμμεση συνέπεια την υποχώρηση του ευρώ σε ναδίρ 11 ετών έναντι του δολαρίου. Ο Μάριο Ντράγκι χρειάζεται στο πλευρό του ένα αδύναμο ευρώ, που αυξάνει το κόστος των εισαγομένων αγαθών, «εισάγοντας» πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ο νέος «πακτωλός» ρευστότητας από την ΕΚΤ ανέτρεψε τα δεδομένα στις αγορές συναλλάγματος. Εν αναμονή της απόφασης για ένα QE, η ελβετική κεντρική τράπεζα παρέδωσε το φράγκο στις δυνάμεις των αγορών, με το παράδειγμά της να ακολουθεί λίγες ημέρες αργότερα και η κεντρική τράπεζα της Δανίας. Η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ έχει επιλέξει, μέχρι στιγμής, να παραμένει «θεατής», επιτρέποντας στο δολάριο να καλπάζει. Δεν είναι όμως σίγουρο εάν θα τηρήσει εσαεί ουδέτερη στάση ή αποφασίσει από την πλευρά της νέα παρέμβαση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή