Μορατίνος: «Παράνομος και άδικος» ο πόλεμος στο Ιράκ

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν αποδίδει
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 12:21
A- A A+

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν αποδίδει και ήλθε ο καιρός για κάποια αυτοκριτική, επισήμανε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αραβική εφημερίδα Αλ-Χάγιατ, ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μορατίνος, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, τόνισε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να ασχοληθεί με την ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη. «Ομως, δεν το κάναμε και τώρα πληρώνουμε το τίμημα...», τόνισε.

Ο κ. Μορατίνος χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «παράνομο και άδικο». «(Ο πόλεμος) δεν έγινε για να εξαλειφθεί η τρομοκρατία, όπως ισχυρίστηκε ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, για να δικαιολογήσει την παρουσία των ισπανικών στρατευμάτων», τόνισε ο κ. Μορατίνος και υπογράμμισε: «Η παρουσία ισπανικών στρατευμάτων σε αυτήν την κατεχόμενη χώρα ισοδυναμεί με συμμετοχή στην κατοχή, πράγμα που έχει προκαλέσει αστάθεια».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, ο κ. Μορατίνος τόνισε ότι «ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό και πολιτικό λάθος». «Δεν θα απομείνουν συνομιλητές εάν το Ισραήλ τους εξοντώσει όλους...Αυτός είναι ένας κίνδυνος τον οποίο αντιμετωπίζουμε», επισήμανε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή