Κόσμος
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 12:21

Μορατίνος: «Παράνομος και άδικος» ο πόλεμος στο Ιράκ

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν αποδίδει και ήλθε ο καιρός για κάποια αυτοκριτική, επισήμανε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αραβική εφημερίδα Αλ-Χάγιατ, ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μορατίνος, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, τόνισε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να ασχοληθεί με την ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη. «Ομως, δεν το κάναμε και τώρα πληρώνουμε το τίμημα...», τόνισε.

Ο κ. Μορατίνος χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «παράνομο και άδικο». «(Ο πόλεμος) δεν έγινε για να εξαλειφθεί η τρομοκρατία, όπως ισχυρίστηκε ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, για να δικαιολογήσει την παρουσία των ισπανικών στρατευμάτων», τόνισε ο κ. Μορατίνος και υπογράμμισε: «Η παρουσία ισπανικών στρατευμάτων σε αυτήν την κατεχόμενη χώρα ισοδυναμεί με συμμετοχή στην κατοχή, πράγμα που έχει προκαλέσει αστάθεια».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, ο κ. Μορατίνος τόνισε ότι «ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό και πολιτικό λάθος». «Δεν θα απομείνουν συνομιλητές εάν το Ισραήλ τους εξοντώσει όλους...Αυτός είναι ένας κίνδυνος τον οποίο αντιμετωπίζουμε», επισήμανε.