Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της Charlie Hebdo μετά την αιματηρή επίθεση

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 09:36
UPD:09:39
EPA/EDDY LEMAISTRE

Η σατιρική εφημερίδα κυκλοφόρησε με τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά κτλ.). 

A- A A+

Με πρωτοσέλιδο σκίτσο του Μωάμεθ που δακρύζει κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο φύλλο της Charlie Hebdo, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας.

Η σατιρική εφημερίδα κυκλοφόρησε με τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά κτλ.). Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες αναπαρήγαγαν το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου, το οποίο στήθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Liberation. Πάνω από το σκίτσο του Μωάμεθ σε πράσινο φόντο (το χρώμα του ισλάμ) ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται» έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.

Το σκίτσο του Μωάμεθ, ο οποίος κρατάει πλακάτ με το σύνθημα «Είμαι Charlie», πυροδοτεί ωστόσο περαιτέρω αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.

Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης», ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η «Canard enchaîné», αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη του μακελειού στο Charlie Hebdo.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού», αλλά «όχι εναντίον μιας θρησκείας», ξεκαθάρισε χθες από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση, ενώ στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής - φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή