Επιθέσεις στο Παρίσι: Κηδεύτηκαν θύματα σε Γαλλία και Ισραήλ

Οι Γάλλοι αστυνομικοί και όσοι έχασαν τη ζωή τους στο εβραϊκό παντοπωλείο αντίστοιχα
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 12:40
UPD:15:32
REUTERS/BAZ RATNER

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην Ιερουσαλήμ για να παρευρεθεί στις κηδείες των τεσσάρων Γάλλων εβραίων ομήρων του Αμεντί Κουλιμπαλί, οι οποίοι αποφασίστηκε να ταφούν στο Ισραήλ και όχι στη Γαλλία.

A- A A+

Το τελευταίο αντίο στους Γάλλους αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους στις αιματηρές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών στο Παρίσι, αλλά και στους τέσσερις ομήρους οι οποία έχασαν τη ζωή τους στο εβραϊκό παντοπωλείο, απηύθυναν Γαλλία και Ισραήλ το μεσημέρι της Τρίτης.

Στην τελετή για τους αστυνομικούς παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι αστυνομικοί «πέθαναν για να μπορέσουμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι», τόνισε σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πέθαναν κάνοντας το καθήκον τους με θάρρος, γενναιότητα, αξιοπρέπεια. Πέθαναν σαν αστυνομικοί», κατέληξε.

Στην Ιερουσαλήμ διεξάγονται οι κηδείες των τεσσάρων Γάλλων εβραίων ομήρων του Αμεντί Κουλιμπαλί, οι οποίοι αποφασίστηκε να ταφούν στο Ισραήλ και όχι στη Γαλλία.

Νωρίτερα το πρωί, είχαν μεταφερθεί εκεί οι σοροί τους.

ΕURONEWS
Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

Στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, ο κ. Ολάντ απένειμε μετά θάνατον στους τρεις αστυνομικούς - Φρανκ Μπρινσολαρό, Αχμέντ Μεραμπέ και Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ - το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Τα φέρετρά τους ήταν σκεπασμένα με τη γαλλική σημαία.

Συγκίνηση για τους εβραίους - θύματα στο παντοπωλείο

Στην Ιερουσαλήμ, τα τέσσερα θύματα στο εβραϊκό παντοπωλείο - Γιοάβ Χατάμπ, Φιλίπ Μπραχάμ, Γιοάν Κοέν και Φρανσουά Μισέλ Σααντά - ενταφιάζονται στο κοιμητήριο Χαρ Χαμενουχότ.

Οι συγγενείς των θυμάτων θα τους απευθύνουν χαιρετισμούς, ενώ αναγιγνώσκουν και παραδοσιακές εβραϊκές προσευχές.

EURONEWS

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η διεξαγωγή των κηδειών στο εβραϊκό κράτος αποτελούσε επιθυμία των συγγενών.

Στην τελετή μίλησαν τόσο πρόεδρος του Ισραήλ Ριούβεν Ρίβλιν, όσο και ο κ. Νετανιάχου.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία των τεσσάρων θυμάτων.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γαλλία»

Η Γαλλίδα υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της στην κηδεία, δήλωσε ότι ο αντισημιτισμός «δεν έχει θέση στη Γαλλία» και εξέφρασε την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να καταπολεμήσει κάθε μορφή αντισημιτικής ενέργειας.

Η κ. Ρουαγιάλ υπογράμμισε την άφθαρτη σχέση που η ιστορία έχει δημιουργήσει ανάμεσα στους εβραίους της Γαλλίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι «Γαλλία χωρίς τους εβραίους της Γαλλίας δεν είναι Γαλλία».

Ο κ. Βαλς απάντησε με τη δήλωση αυτή στον Ισραηλινό ομόλογό του το Σάββατο, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε το Παρίσι δείχνοντας να προτρέπει τους εβραίους της Γαλλίας να επιστρέψουν στην εστία τους, το Ισραήλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή