Υπερωρίες σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Βάζουν τις τελευταίες πινελιές
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 06:45
UPD:09:00
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
A- A A+

Με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας να παραμένουν σε εκκρεμότητα ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «κλείνουν» σήμερα τα ψηφοδέλτια τους με τις τελικές και επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται έως το μεσημέρι.

Στις 11:00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την επικύρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, τα οποία και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα.

Όπως διέρρεαν χθες στελέχη της Συγγρού η ανανέωση στα ψηφοδέλτια σε σχέση με τις 2012 προσεγγίζει το 55 με 60% και σε αντίθεση με όσα γράφτηκαν από μερίδα του Τύπου «υπήρξε μεγάλη προθυμία πολλών να συμμετάσχουν στις γαλάζιες λίστες».

Η ανακοίνωση των υποψηφίων σήμερα αναμένεται να λύσει και τον μοναδικό ίσως γρίφο που παραμένει στη Ν.Δ. μετά την υποψηφιότητα στο Επικρατείας και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση του Βασίλη Οικονόμου: Ποιος ή ποιοι, εκ των Χρ. Λαζαρίδη, Στ. Παπασταύρου, Δ. Σταμάτη και Ανδ. Παπαμιμίκου, θα μείνουν εκτός πρώτης τετράδας. Για τους παροικούντες πάντως την Ιερουσαλήμ θα αποτελούσε έκπληξη οι δύο τελευταίοι να βρεθούν εκτός τετράδας. Σε αυτήν την περίπτωση αναζητείται ένα ακόμη όνομα – έκπληξη που γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός.    

Στον ΣΥΡΙΖΑ η μαραθώνια συνεδρίαση -επί τριήμερο- της Επιτροπής Ψηφοδελτίων είναι ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας στα ανοίγματα που επιχειρεί σε άλλους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ώστε να δώσει το τελικό «Οk».

Το «στοπ» των νομαρχιακών επιτροπών στις εκλογικές περιφέρειες «έκοψαν» τις υποψηφιότητες της Χρυσούλας Γιαταγάνα και της Ραχήλ Μακρή, ενώ η υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν συζητήθηκε καν. Η υποψηφιότητα της κ. Τζάκρη πέρασε στην κυριολεξία «από την κλειδαρότρυπα», ενώ ο Θ. Παραστατίδης, αν τελικά είναι υποψήφιος θα πρέπει να απαρνηθεί τη γενέτειρά του το Κιλκίς και να αναζητήσει την τύχη του στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Στις εκπλήξεις τις τελευταίας στιγμής η υποψηφιότητα του Χάρρυ Κλυνν στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ από τους «οικονομολόγους» πέρασε η υποψηφιότητα του Γ. Βαρουφάκη στη Β' Αθήνας και ο Κ. Λαπαβίτσας «πλήρωσε» το φλερτ του με τη δραχμή. Ενστάσεις διατυπώθηκαν χθες ακόμη και για υποψηφιότητες προερχόμενες από την Κοινωνική Συμμαχία της Λούκα Κατσέλη.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή των υποψηφίων «δεν έγινε με αποκλειστικό γνώμονα το εκλογικό όφελος». Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το δημοσκοπικό προβάδισμα κοντά στο 3% με αυξητική τάση λόγω της μεγάλης δεξαμενής των αναποφάσιστων επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα «να σταθμίσει και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι εσωκομματικές ισορροπίες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή