Αμφίπολη: Έως τις 20 Ιανουαρίου τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 19:20
UPD:19:41
A- A A+

Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού το οποίο βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά. Την έρευνα κάνει διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το 2015, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε ότι η ημερομηνία των ανακοινώσεων είχε προαναγγελθεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα αποτελέσματα - όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα - της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, εξετάζεται - με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο - το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση  του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση  ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά  την περίοδο από το 1000 π.Χ.  έως  το 200 π.Χ.. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές,  θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.

Η «ακτινογραφία» του τύμβου

Τέλος, η γεωφυσική διασκόπηση στην περιοχή, βρίσκεται σε εξέλιξη στα σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα έχουμε νεώτερα σχετικά με την «ακτινογραφία» του τύμβου που πραγματοποιείται υπό τον επικεφαλής, κ. Γρηγόρη Τσόκα, και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξάλλου, το «σκανάρισμα» θα συνεχιστεί και στην ευρύτερη περιοχή του Τύμβου.

Ο τύμβος έχει διάμετρο 158,4 μέτρα, εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι οι αρχαιολόγοι που διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας, με πολύ μικρότερη διάμετρο, βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς