Ισραήλ: Ικανοποίηση για την απόρριψη του παλαιστινιακού ψηφίσματος από το Σ.Α.

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 11:35
UPD:12:31
EPA/PETER FOLEY
A- A A+

Ικανοποίηση εξέφρασε το Ισραήλ για την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος που ζητεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών πριν από το τέλος του 2017.

«Κάθε Ισραηλινός που προσδοκά την ειρήνη με τους γείτονές μας δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσάχι Χανεγκμπί.

Τη νύχτα το παλαιστινιακό προσχέδιο που προβλέπει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων έως τα τέλη του 2016 και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017 έλαβε οκτώ ψήφους και όχι εννέα που έπρεπε να συγκεντρώσει στο 15μελές Συμβούλιο προκειμένου να υιοθετηθεί.

Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία -και οι τρεις μόνιμα μέλη του Συμβουλίου- ψήφισαν υπέρ, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ -στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ- ψήφισαν κατά. Η Βρετανία απείχε.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μάθουν ότι οι προκλήσεις και οι απόπειρες να επιβάλουν μονομερή μέτρα στο Ισραήλ δεν θα τους οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

REUTERS
ΟΗΕ: Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το παλαιστινιακό ψήφισμα

Το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε 8 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου ψηφίσματός τους, θα προσπαθήσουν να υπογράψουν νέα σειρά συνθηκών ώστε να ενταχθούν στο μέγιστο αριθμό διεθνών οργανισμών, στους οποίους έχουν πρόσβαση από τα τέλη του 2012, όταν έλαβαν το καθεστώς του κράτους - παρατηρητή στον ΟΗΕ. Κυρίως θα επιδιώξουν να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να προσφύγουν κατά του Ισραήλ κατηγορώντας το για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, η οποία έχει πληγεί από τρεις πολέμους μέσα σε έξι χρόνια.

Η παλαιστινιακή διοίκηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα στη Ραμάλα, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα στάδια της διπλωματικής της εκστρατείας για να επιτύχει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Στη συνεδρίαση αυτή ο πρόεδρος Αμπάς θα ανακοινώσει τα προσεχή μέτρα που οι Παλαιστίνιοι προτίθενται να λάβουν. Η ομιλία του θα μεταδοθεί από τη δημόσια παλαιστινιακή τηλεόραση.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο επίσης για απειλή διακοπής των συμφωνιών συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ, εκδοχή που παρατηρητές και διπλωμάτες θεωρούν ελάχιστα πιθανή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή