Ώρες αγωνίας για τους επιβάτες του Norman Atlantic

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 12:30
UPD:15:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/www.paramythia-online.gr

Φωτογραφία που τράβηξε επιβάτης παραπλέοντος σκάφους δείχνει το φλεγόμενο επιβατηγό πλοίο «Νorman Αtlantic».

A- A A+

Υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των 478 επιβαινόντων στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Αγκόνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Νorman Αtlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Αγκόνα, μέσω Ηγουμενίτσας. Από τους 478 επιβαίνοντες, οι 234 είναι Έλληνες, ενώ ο πλοίαρχος είναι Ιταλός.

Από τις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος ) την επιχείρηση διάσωσης έχει αναλάβει η ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης της και η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης.

Οι τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Ιταλικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης και δημοσιοποίησε το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας κάνουν λόγο για 56 διασωθέντες μέχρι στιγμής. Από αυτούς, οι 47 βρίσκονται στο παραπλέον φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», ένας επιβάτης μεταφέρθηκε σε παρακείμενο πλοίο, ενώ άλλοι οκτώ μεταφέρθηκαν με ιταλικό ελικόπτερο στο Λέτσε.

EURONEWS

Τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του «Νorman Αtlantic» το οποίο είχε παρασυρθεί απο τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο.

Όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ν. Λαγκαδιανός, στην περιοχή υπάρχουν οκτώ παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα έξι ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμοδίων ιταλικών αρχών για τη διάσωση των επιβαινόντων έχουν μετασταθμεύσει στην Κέρκυρα και στο Άκτιο. Στο νησί αναμένεται να καταφθάσει άλλο ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ της περιοχής όπου βρίσκεται το πλοίο ίπταται αεροσκάφος C-130. Τα ελικόπτερα παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, από τους 478 επιβαίνοντες 150 άτομα έχουν μετεπιβαστεί σε σωσίβια λέμβο του πλοίου, ενώ το επιβατηγό Cruise Europa έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβιο λέμβο προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως πρόκειται για «μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης».

Στην περιοχή πνέουν ειδικότερα άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οι επιχειρήσεις από αέρος. «Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι είναι «ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει».

Σημειώνεται ότι στις 9.15 απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο. Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

«Σε ανοικτή γραμμή» Σαμαράς - Ρέντσι

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε επικοινωνία για το θέμα με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

«Eίναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση», ανέφερε η κ. Βούλτεψη μιλώντας στον «Σκάι» προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς. «Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και είναι σε ανοικτή γραμμή» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι «θα γίνει το παν, θα διατεθούν όλα τα μέσα για να υπάρξει αίσια έκβαση αυτής της επιχείρησης σωτηρίας».

«Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, το ίδιο και η αγωνία. Βρισκόμαστε μπροστά στις χειρότερες συνθήκες που μπορούσαμε να συναντήσουμε. Δίνεται μάχη με τα στοιχειά της φύσης και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή», κατέληξε η κ. Βούλτεψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή