Αυξάνεται η πίεση στη ΔΗΜΑΡ

Η ενιαία στάση για την εκλογή Δήμα και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 10:25
UPD:10:30
ICONPRESS/ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
A- A A+

Αυξάνεται η πίεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, εν όψει της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που προκαλεί έντονη εσωστρέφεια στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Η πρόταση τεσσάρων σημείων του Πρωθυπουργού για την εκλογή του Σταύρου Δήμα επαναφέρει θέλοντας και μη στο προσκήνιο την πρόταση των οκτώ βουλευτών, μεταξύ αυτών και των τριών της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φούντας και Θ. Ψύρρα οι οποίοι είχαν υπογράψει την πρωτοβουλία των οκτώ για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χθες οι δύο πρώτοι επιχείρησαν να «δραπετεύσουν», δια του ΣΥΡΙΖΑ, από τη δύσκολη θέση λέγοντας ότι μόνο αν συναινέσει και η Κουμουνδούρου με την πρόταση του Πρωθυπουργού θα ψηφίσουν «ναι». Ο τρίτος, ο κ. Ψύρρας δεν προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Ε.Ε του κόμματος και δεν απαντά στο τηλέφωνό του γεγονός που ερμηνεύεται ως πιθανό «ναι» στον Σταύρο Δήμα στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, χωρίς την αναστολή λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ, κάτι που αναμένεται να βγάλει στην επιφάνεια, αμέσως μετά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι η ΔΗΜΑΡ να κρατήσει την κομματική της αυτοτέλεια, ενώ η πλευρά Τσίπρα αναζητεί φόρμουλα προκειμένου να μη διακινδυνεύσει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο δεν έχουν παρθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις. Αν στο παζλ προσθέσει κανείς την αντίδραση της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ -που είναι πάντως μικρότερη του αναμενομένου- και τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Τσούκαλη, Ψύρρας, Φούντα) που δεν επιθυμούν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Από την Κουμουνδούρου πάντως με εσωτερικό έγγραφο χαρακτηρίζουν «ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ζητά τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ» και τα αποδίδουν στον «πανικό του κυβερνητικού σχήματος εξαιτίας της επικείμενης κατάρρευσής του».

EURONEWS

Σύμφωνα πάντως με έμπειρο στέλεχος του κόμματος, αυτή τη στιγμή αυτός που βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» είναι ο Φώτης Κουβέλης, αφού μετά τη λήξη της 29ης Δεκεμβρίου «δεν θα έχει να διαπραγματευτεί αυτό που διαπραγματεύεται σήμερα: την ψήφο των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών μια πιθανή συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει αναστολή λειτουργίας του κόμματος, «θα οδηγήσει τους τρεις βουλευτές και μικρή αλλά σημαντική μερίδα στελεχών, στο δρόμο που διάλεξε ο πρώην γραμματέας Σπύρος Λυκούδης: στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη». «Αλλά αυτό μικρή σημασία θα έχει, αφού η Βουλή θα διαλυθεί και ο καθείς θα αναζητήσει τη νέα πολιτική του στέγη κάτι που θα σημάνει και τη διάλυση του κόμματος που ιδρύθηκε το 2010 μετά το 6ο συνέδριο του Συνασπισμού», καταλήγει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή