Από πλήξη πάντως δεν θα πεθάνουμε...

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 16:35
UPD:16:37
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Όποτε ασχολούμαστε την τελευταία εξαετία με οπτικοακουστικό υλικό, DVD, CD, καταγραφές, αντιγραφές και διαγραφές τα βρίσκουμε σκούρα. Ενας μπαίνει στο κάδρο, ένας βγαίνει, δύο μπαινοβγαίνουν, σαν μπουλβάρ, αλλά χωρίς τις ερωτικές ίντριγκες.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Την εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που -σύμφωνα με το εύστοχο σχόλιο του Βολταίρου- δεν ήταν «ούτε αγία ούτε ρωμαϊκή ούτε αυτοκρατορία», η δωροδοκία ή η απόπειρα χρηματισμού εκλεκτόρων φτάνει στο απόγειό της.

Εντονο παρασκήνιο, διπλωματία, γάμοι σκοπιμοτήτων (οπότε προέκυψε και η γνωστή ρήση για τους Αψβούργους: «Ασε τη διεξαγωγή πολέμων στους άλλους. Εσύ, καλότυχη Αυστρία, παντρέψου!»), διαγωνισμός προσφορών, ακόμη και με δάνειο, στους επτά πρίγκιπες των Γερμανών, για να διαλέξουν σωστά, ιστορίες κι αμαρτίες, αλλά επειδή όλοι κάθονταν σε γυάλινο σπίτι, δεν πετροβολούσαν τους άλλους.

Σε δύσθυμη εποχή, πάλι η κουβέντα για εκλογή. Φέρεται να του πρόσφερε 700-800 χιλιάδες ευρώ, να του τακτοποιήσει στεγαστικό δάνειο και να τον χρυσώσει με ράβδους.

Ραβδοσκόποι δεν έχουν ακόμη επιστρατευτεί για τα υπόγεια ρεύματα και τα περίεργα μεταλλεύματα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Ενα είναι βέβαιον: Δεν πρόκειται να αποδεκατιστούμε από πλήξη, όπως οι άτυχοι κάτοικοι της Μελανησίας, όπως έγραφε το 1923 ο Τ.Σ. Ελιοτ.

Εμείς δεν κινδυνεύουμε. Η καθημερινότητά μας κρύβει εκπλήξεις, διανθίζεται από αποκαλύψεις και «αποκαλύψεις», μεσολαβούν κάποιες διαλείψεις, κάνουν πάρτι οι ελλείψεις και το ρίχνουμε στις εκλείψεις.

Δεν μπαίνω στην ουσία ή την απουσία, κατ’ άλλους, της υπόθεσης, γιατί δεν είμαι ντετέκτιβ της ομάδας του CSI, που χρησιμοποιεί τις πιο εξελιγμένες επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους τόσο στα εργαστήρια όσο και στον τόπο του εγκλήματος για να λύσει τους γρίφους.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι όποτε ασχολούμαστε την τελευταία εξαετία με οπτικοακουστικό υλικό, DVD, CD, καταγραφές, αντιγραφές και διαγραφές τα βρίσκουμε σκούρα. Ενας μπαίνει στο κάδρο, ένας βγαίνει, δύο μπαινοβγαίνουν, σαν μπουλβάρ, αλλά χωρίς τις ερωτικές ίντριγκες.

Αύριο, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα προστεθούν νέα πρόσωπα, νέοι κωδικοί «Πυγμαλίων» ή «Πύρρα», «Επιμηθέας» ή «Πανδώρα», αν θα μας κατακλύσουν όχι δώρα, αλλά ημερομηνίες, δεδομένα, ανατροπές κι υποτροπές, που τ’ αφήνουν όλα στη φαντασία και τυραννούν την ουσία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή