Η «Έντα Γκάμπλερ» μετακομίζει στη Συγγρού

Διασκευή του ιψενικού αριστουργήματος, στη Στέγη, από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 09:20
Ιωάννα Χατζηανδρέου

Με την ηρωίδα του να μετακομίζει στη Συγγρού και να ζει την ταραχώδη ζωή της, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «Έντα Γκάμπλερ», μεταλλάσσεται μέσα από την κινηματογραφικής αισθητικής ματιά του Μιχάλη Κωνσταντάτου.

A- A A+

Η αιώνια μάχη των δύο φύλων, απωθημένες επιθυμίες, ερωτικά τρίγωνα, κοινωνική υποκρισία, οικονομικές συναλλαγές και  εκβιασμοί ξεπροβάλλουν από ένα κλασικό έργο με καταιγιστική πλοκή, που, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση, μιλά περιεκτικά για μια κοινωνία σε κρίση, σαν τη σημερινή.

Με την ηρωίδα του να μετακομίζει στη Συγγρού και να ζει την ταραχώδη ζωή της, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «Έντα Γκάμπλερ», μεταλλάσσεται μέσα από την κινηματογραφικής αισθητικής ματιά του Μιχάλη Κωνσταντάτου, ο οποίος επιχειρεί μια αναπάντεχη εκδοχή του, που παρουσιάζεται από το blindspot theatre group, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

ΙΩΆΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΈΟΥ
Με τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου

Με σημαντικές εμπειρίες και διακρίσεις στον χώρο του κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάτος, σε συνεργασία με τη Γιώτα Αργυροπούλου, η οποία ερμηνεύει και τον κεντρικό ρόλο, ξαναγράφουν το έργο με τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου και το φέρνουν στο σήμερα. Μια εγκατάσταση ορίζει ένα μη ρεαλιστικό περιβάλλον και εγκιβωτίζει τα δραματικά πρόσωπα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει έως το τέλος;

Απολιθωμένα αμετακίνητη και οδυνηρά αδρανής

«Επιτέλους μία πράξη!» κραυγάζει η πιο απολιθωμένα αμετακίνητη, αυτοκαταστροφικά μοναχική και οδυνηρά αδρανής ηρωίδα του παγκόσμιου δραματολογίου, η Έντα Γκάμπλερ, η οποία - καθόλου τυχαία - δανείζει στο έργο το πατρικό της ονοματεπώνυμο. Αν και παντρεύεται τον ανώριμο και χαμηλότερου κοινωνικού και οικονομικού στάτους, Γκέοργκ Τέσμαν, η ξεπεσμένη πια κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ δεν δέχεται ποτέ να γίνει η Έντα Τέσμαν. Το παρελθόν, με τη μορφή του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον εμπνευσμένο επιστήμονα, αλλά αυτοκαταστροφικό Άιλερτ Λέβμποργκ, εισβάλλει με ορμή.

ΙΩΆΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΈΟΥ
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - σύλληψη σκηνικής εγκατάστασης: Μιχάλης Κωνσταντάτος, απόδοση - δραματουργική επεξεργασία: Γιώτα Αργυροπούλου - Μιχάλης Κωνσταντάτος, σκηνικά - κοστούμια: Kenny MacLellan, μουσικός σχεδιασμός: Γιώργης Σακελλαρίου, φωτισμοί: Γιάννης Φώτου, κίνηση: Ίρις Καραγιάν, casting: Athens Casting, οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, βοηθός παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη, εκτέλεση παραγωγής: blindspot theatre group, παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Παίζουν: Γιώτα Αργυροπούλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Φριντζήλας.

Παράλληλη εκδήλωση
Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, μετά την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές της, με συντονίστρια τη θεατρολόγο Σοφία Ευτυχιάδου.

ΙΩΆΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΈΟΥ

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV