Σε έναν κόσμο, όπου όλα εκτυπώνονται τρισδιάστατα

Έκθεση «3D printing», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 09:00

DUSArchitects: 3D printed Canal House | τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι (από την ενότητα Αρχιτεκτονική της έκθεσης 3D tóra).

A- A A+

Το μέλλον έρχεται στο τώρα, για να μας δείξει πώς θα είναι μία εποχή, όπου ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει τα πάντα και ποιες θα είναι οι δυνατότητες, αλλά και τα διλήμματα, μέσα από την έκθεση «3D printing», η οποία μας ταξιδεύει στον συναρπαστικό κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Αλλάζει τη ζωή μας, και είναι ήδη εδώ

Σήμερα, μπορούμε να τυπώσουμε τα πάντα σε τρεις διαστάσεις: από μουσικά όργανα μέχρι σπίτια και από ρούχα μέχρι πρόσθετα ανθρώπινα μέλη! Αυτό συμβαίνει και στην έκθεση, στην οποία όλα εκτυπώνονται τρισδιάστατα: από μία καρέκλα έως μία καρδιά, ή ακόμα και μία μινιατούρα του εαυτού μας. Αυτή η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή μας και είναι ήδη εδώ.

Matthew Plummer-Fernandez: sekuMoiMecy | τρισδιάστα εκτυπωμένο γλυπτό του Matthew Plummer-Fernandez (από την ενότητα Τέχνη της έκθεσης 3D tóra).

Όπως εξηγούν οι επιμελητές της έκθεσης, Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη: «Το “3D printing” είναι μια έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις τρέχουσες δυνατότητες και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της τρισδιάστατης τεχνολογίας σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Τα εργαστήρια απομυθοποιούν την τεχνολογία και δείχνουν πως η θεμελιώδης ώσμωση, που αυτή επιτυγχάνει μεταξύ σχεδιαστή, παραγωγού και καταναλωτή, θα αφήσει το αποτύπωμά της στη ζωή όλων μας».

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 απροσδόκητα εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα και συναρπαστικά βίντεο, αλλά και εργαστήρια και ομιλίες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις τρεις διαστάσεις της τέχνης, της μόδας, του design, της επιστήμης και της αρχιτεκτονικής.

FOSTER + PARTNERS

Foster+partners: Lunar 3D habitation | τρισδιάστατα εκτυπωμένη κατοικία στη Σελήνη (video still από την ενότητα Αρχιτεκτονική της έκθεσης 3D tóra).

3D και επιστήμη

Νέες μέθοδοι, πειραματικές επεμβάσεις και ερευνητικές θεραπείες μπορούν πια να δοκιμάζονται, χάρη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ομοιώματα ανθρώπινων μελών. Στην έκθεση, θα παρουσιαστούν προσθετικά μέλη, που έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, θα εκτεθεί μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά, που έχει βοηθήσει στην υλοποίηση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.

3D και μόδα

Τα φουτουριστικά καπέλα της Gabriela Ligenza και τα γεμάτα φαντασία κοσμήματα της Silvia Weidenbach μάς δείχνουν πως μπορούμε πια όχι μόνο να υφαίνουμε ή να ράβουμε, αλλά και να τυπώνουμε αυτά που φοράμε. Με ποικιλία υλικών, με χρώμα ή χωρίς, οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο στρέφονται, όλο και συχνότερα, στην τρισδιάστατη εκτύπωση για τις δημιουργίες τους. Εκεί, όπου η φαντασία δεν γνωρίζει όρια, η Στέγη παρουσιάζει κορυφαίες δημιουργίες υψηλής ραπτικής, που έχουν τυπωθεί σε τρεις διαστάσεις, όπως κοσμήματα, φορέματα, παπούτσια, τσάντες και άλλα.

Patrick Jouin_Solid Series C2 chair - photo credit Thomas Duval | τρισδιάστα εκτυπωμένη καρέκλα του Patrick Jouin (από την ενότητα Design της έκθεσης 3D tóra).

3D και αρχιτεκτονική

H έκθεση μάς ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής με τρισδιάστατους εκτυπωτές από το Άμστερνταμ, όπου οι  DUS Architects σχεδιάζουν το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι, μέχρι το φεγγάρι, όπου οι Foster & Partners, σε συνεργασία με το European Space Agency (ESA), θα δημιουργήσουν μία σεληνιακή βάση, κατασκευασμένη από φουσκωτά τμήματα και εκτυπωμένο σεληνιακό βράχο.

3D και design

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα. Από την πρώτη καρέκλα στον κόσμο, που τυπώθηκε τρισδιάστατα (κατασκευή του Studio Dirk Vander Kooij, με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού), μέχρι τις εντυπωσιακές δημιουργίες του Assa Ashuach, το 3D printing προσφέρει νέες δυνατότητες στο design, με δημιουργική ελευθερία και παραμετροποίηση.

Gabriela Ligenza: Day Dream | τρισδιάστατα εκτυπωμένο καπέλο της σχεδιάστριας Gabriela Ligenza (από την ενότητα Μόδα της έκθεσης 3D tóra).

3D και τέχνη

Από τα κεραμικά βάζα του Michael Eden, που συνδυάζουν την παράδοση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μέχρι τη σειρά γλυπτών του John Rainey και το έργο του Matthew Plummer - Fernandez με τις αφηρημένες και «πειραγμένες» αναπαραστάσεις του Μίκυ Μάους, που θέτουν ερωτήματα σε σχέση με τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και την ιδέα της ομοιότητας, η τέχνη στην εποχή του 3D printing αλλάζει.

Εργαστήρια
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους αντικείμενο, σε μια σειρά από εργαστήρια, από τα οποία ξεχωρίζει το «Γίνε το δικό σου σουβενίρ» του Blab Blab Lab, όπου μπορούν να φτιάξουν και να πάρουν μαζί τους μινιατούρες των ίδιων τους των εαυτών. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, στο City Link (Στοά Σπύρου Μίλιου), και στις 19 Δεκεμβρίου, στη Στέγη.

MHOX and CRP: Generative orthoses_hand | προσθετικό μέλος, χέρι (από την ενότητα Επιστήμη της έκθεσης 3D tóra).

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Εκθεσιακός Χώρος 1: λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά: 12:00 - 21:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 5 ευρώ, μειωμένο: 3 ευρώ.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς