Ρωσία: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις για πολλά χρόνια

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ - Κέρι
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 15:39
UPD:15:43
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκεί Λαβρόφ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σχολίασε ότι ο νέος νόμος τον οποίο ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο οποίος δίνει δυνατότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας θα μπορούσε να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

A- A A+

Η Ρωσία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο νέος νόμος τον οποίο ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο οποίος δίνει δυνατότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας θα μπορούσε να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τα σχετικά σχόλια απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Οι δυτικές κυρώσεις, μαζί με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουν πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επέβαλαν τον πρώτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας, τον Μάρτιο.

Η νέα αμερικανική νομοθετική πράξη, η οποία έχει ως στόχο κυρίως την ρωσική αμυντική βιομηχανία, δίνει στον Μπαράκ Ομπάμα την δυνατότητα να επιβάλει νέες κυρώσεις εάν το επιλέξει - μολονότι ως τώρα δεν έχει λάβει καμία τέτοια απόφαση.

Επιτρέπει ακόμη στον κ. Ομπάμα να προχωρήσει σε παραδόσεις φονικού και μη φονικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη, η Ε.Ε. εισήγαγε νέα μέτρα με τα οποία απαγορεύονται ευρωπαϊκές επενδύσεις στην παράνομα προσαρτημένη στη Ρωσία ουκρανική περιφέρεια της Κριμαίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή