Σαφές μήνυμα σε κύκλους εκτός και εντός Ελλάδας, προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εντός της Ν.Δ., επιχείρησε να στείλει χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας ότι «η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί».
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή και παρότι αποκλείστηκε σχεδόν απ’ όλους η λύση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, το Μαξίμου δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προβεί σε μία κίνηση που θα «ξεκλειδώσει» την προεδρική εκλογή. Μία κίνηση που, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Σπ. Λυκούδης, Βασ. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Π. Τατσόπουλος) οι οποίοι μαζί με τους τρεις της ΔΗΜΑΡ (Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας και Νίκη Φούντα) είχαν καταθέσει την πρόταση για εθνική συνεννόηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις η νέα πρόταση να είναι «πιο στρογγυλεμένη» προκειμένου να την κάνει δεκτή ο Πρωθυπουργός και πρόθεση των εμπνευστών της είναι να την συνυπογράψουν εκτός των πέντε και άλλοι ανεξάρτητοι, αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς το Μαξίμου. Στην πρόταση θα προτείνεται η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη συμφωνία για τον ορισμό του χρόνου των εκλογών εντός του 2015, για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για αυτήν την κίνηση, οι οποίες όπως λένε εδράζονται:
-
Στο γεγονός ότι σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και την προληπτική γραμμή στήριξης (θα υιοθετήσει δηλαδή τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές) και πριν ακόμη φανούν οι θετικές επιπτώσεις τους θα πάει σε εκλογές.
-
Στο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανάψει το «πράσινο φως» κάτι που αυτήν την στιγμή φαντάζει απίθανο. Και από την «σκληρή» πραγματικότητα των αριθμών χωρίς τη συμμετοχή είτε όλης της Κ.Ο., είτε μεμονωμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, «είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στην προεδρική εκλογή, με δεδομένη και τη χθεσινή δήλωση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου ότι προηγούνται οι εκλογές και έπεται η όποια λύση εθνικής συνεννόησης επιλεγεί».
Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, επανέφερε την πρότασή του για συμμετοχή των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
«Αν και τίποτε δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποκλειστεί», καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί» θα πρέπει να ερμηνευτεί πρωτίστως προς την κατεύθυνση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ