Στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 10:18
UPD:10:19
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Κλιμακώνεται επικίνδυνα το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα συνεχή είναι τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ να καλύψουν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επαναφορά του «Grexit» και του «πιστωτικού γεγονότος» σε συνδυασμό με τη χθεσινή παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε για μείωση της ρευστότητας στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου μιλούσαν αργά χθες το βράδυ για «θεσμική εκτροπή», ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που σημείωναν με νόημα την προ μηνός αντίθεση του κόμματος στον διορισμό του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Στην κυβέρνηση βλέπουν με ικανοποίηση τη μείωση της ψαλίδας που τους χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, σημειώνουν ότι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα η ατζέντα του διαλόγου έχει μετατεθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην ευρωπαϊκή ή μη προοπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκτιμούν πως δεν κρίνονται όλα στην πρώτη ψηφοφορία καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά,  υπάρχουν άλλες δύο.

Στο Μαξίμου οι συσκέψεις του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του είναι συνεχείς κι όπως λένε τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. «Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, υπάρχει αρκετός χρόνος, οι βουλευτές ενδεχομένως να εκφράσουν την όποια δυσαρέσκειά τους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς όλα θα κριθούν στην τρίτη ψηφοφορία και συνεπώς μεγαλύτερη σημασία έχει το γενικότερο κλίμα εντός της οποίας θα διεξαχθεί, παρά το αριθμητικό αποτέλεσμα των δύο πρώτων ψηφοφοριών», λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση στην αυριανή ψηφοφορία «οποιοδήποτε ‘‘ναι’’ πάνω από τα 165 θα πιστωθεί στα θετικά και θα εγγράψει υποθήκες», παραδέχεται το ίδιο στέλεχος, δίνοντας το μέτρο που θα σταθεί ο πήχης για την αυριανή διαδικασία στη Βουλή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή