Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό με αφορμή την προεδρική εκλογή

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 20:15
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Η προεδρική εκλογή, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας την Τετάρτη στις επτά το απόγευμα στη Βουλή, κυριάρχησε, όπως είναι φυσικό, στην ειδησεογραφία της σημερινής ημέρας.

Το στίγμα των εξελίξεων έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός».

Η κ. Βούλτεψη έσπευσε στη συνέχεια να τονίσει πως ουδέποτε υιοθέτησε τα περί πιστωτικού γεγονότος και έκανε λόγο για διαστρέβλωση των όσων είπε.

Όμως, η δήλωσή της αρκούσε για να προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίας σε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bank run, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αν κάποιος από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θελήσει να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα το σεβαστεί και δεν θα τον θεωρήσει «αποστάτη».

Ο κ. Κουβέλης άκουσε και δύο πρώην της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητους βουλευτές του, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γρηγόρη Ψαριανό να λένε ότι θα ψηφίσουν «ναι» και στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, ενώ ο πρώην των ΑΝΕΛ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, δήλωσε ότι κλίνει προς το «όχι».

Ο κ. Καπερνάρος ήταν μεταξύ των τριών πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ που ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε σήμερα ότι έστειλε SMS προκειμένου να τους πείσει να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι άλλοι δύο ήταν ο κ. Γιοβανόπουλος και η κ. Γιαταγάνα.

Στο μέτωπο με τους δανειστές και στη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ότι το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση -συνεπώς θα κλείσει και το δημοσιονομικό κενό του 2015- πριν το Eurogroup τις 26ης Ιανουαρίου. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις των δανειστών μας, αλλά κυρίως για τη στήριξη που θα λάβει ο κ. Σαμαράς από τους ετέρους μας στην Ευρώπη θα έχει ο Πρωθυπουργός στη Sύνοδο Κορυφής την pροσεχή Πέμπτη, μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου.

Ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί διά ανατάσεως των χεριών με ένα «ναι» (στον Σταύρο Δήμα) ή με ένα «παρών» και στην οποία θα αποφασισθεί αύριο Τρίτη αν θα λάβουν μέρος οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, αύριο θα αποφασίσει ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού για τους επτά έγκλειστους βουλευτής της Χ.Α., αλλά και ο συνάδελφός του στις φυλακές Ναυπλίου για τον Στ. Μπούκουρα. Η εισήγηση για τον τελευταίο είναι να αποφυλακιστεί, ενώ στους έγκλειστους στον Κορυδαλλό δεν επετράπη, πριν από λίγες ημέρες, να ψηφίσουν στον προϋπολογισμό.      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή