To Uber ξανά στο «στόχαστρο» λόγω της ομηρίας στο Σίδνεϊ

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 20:46
UPD:16/12/2014 11:47
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φίρμες του χώρου της τεχνολογίας τον τελευταίο καιρό, καθώς, παρά το υποθετικά «πρακτικό» της κεντρικής ιδέας (υπηρεσία μίσθωσης/διαμοιρασμού ιδιωτικών οχημάτων-που έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» των οδηγών ταξί), η Uber έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο τόσο λόγω των πολιτικών της (πολλοί κατηγορούν την εταιρεία ότι αφήνει ακάλυπτους τους επιβάτες της σε περίπτωση ατυχήματος), όσο και κάποιων άλλων επιλογών και περιστατικών (όπως ένας βιασμός από οδηγό στην Ινδία, η προτροπή στελέχους της για αναζήτηση «άπλυτων» για επικριτικούς δημοσιογράφους κλπ).

Η εταιρεία γίνεται ξανά στόχος επικρίσεων, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ομηρία στο Σίδνεϊ, με την αυστραλιανή αστυνομία να αποκλείει μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο της πόλης, ο αλγόριθμος τιμολόγησής της ανέβασε σημαντικά τις τιμές, καθώς η ζήτηση αυξανόταν κατακόρυφα.

Αντιδρώντας στις σφοδρές επικρίσεις που ξεσήκωσε αυτό, η εταιρεία έσπευσε να προσφέρει δωρεάν διαδρομές έξω από την κεντρική επιχειρηματική ζώνη της πόλης (CBD-central business district), ενώ επέστρεψε χρήματα σε κάποιους πελάτες.

Ωστόσο, σε blog post της σημειώνεται ότι η άνοδος των χρεώσεων χρησιμοποιείται για να ενθαρρύνει περισσότερους οδηγούς να δραστηριοποιηθούν και να σπεύσουν σε μια περιοχή.

Χρήστες του Twitter κατηγόρησαν τη φίρμα ότι εκμεταλλεύεται ένα περιστατικό τρομοκρατίας για οικονομικό κέρδος, με έναν πελάτη να αναφέρει στο Mashable χρεώσεις πάνω από 145 δολάρια Αυστραλίας για μια διαδρομή προς το αεροδρόμιο, η τιμή της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 40-70 δολαρίων. «Κατανοώ το πώς λειτουργεί η επιχείρηση- όσο πιο υψηλή η ζήτηση τόσο πιο υψηλή η χρέωση- αλλά …αυτό είναι γελοίο» είπε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Λέουνγκ, στέλεχος εταιρείας στη CBD.

To Uber τον τελευταίο καιρό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με οδηγούς ταξί στη Γαλλία (καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου) να αποκλείουν δρόμους και τον υπουργό Εσωτερικών να απειλεί με απαγόρευση της λειτουργίας της υπηρεσίας στη χώρα. Παράλληλα, οι αρχές στο Νέο Δελχί απαγόρευσαν όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες ταξί μετά τον προαναφερθέντα βιασμό, με το Uber να απολογείται, λέγοντας ότι «πρέπει να τα καταφέρει καλύτερα».

Προτεινόμενα για εσάς