Ερωτική θυσία στον βωμό της έννομης τάξης

«Κρίμα που είναι πόρνη», στο θέατρο Χώρα
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 10:35
A- A A+

Χαρακτηριστικό δείγμα των έργων του, που διακατέχονται από συγκρούσεις πάθους και προσωπικών αντιλήψεων με τους νόμους και τα ήθη  της εποχής του, το έργο του Τζον Φορντ, «Κρίμα που είναι πόρνη», παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, στο θέατρο Χώρα, από σήμερα, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το γνωστότερο έργο του Άγγλου δραματουργού, ένα  κλασικό ελισαβετιανό δράμα, που παρουσιάστηκε στην Αγγλία, μεταξύ 1625 - 1633, και αφηγείται τον - γεμάτο πάθος και παραφορά - αιμομικτικό έρωτα του Τζιοβάννι για την αδελφή του, Ανναμπέλλα, δύο νέων ευγενών από την Πάρμα.

Μια κινούμενη απειλή

Ο έρωτας αυτός δημιουργεί πανικό και αμηχανία στους άρχοντες και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Αν και η κοινωνία, την οποία έχουν δημιουργήσει και διαφεντεύουν, λειτουργεί με μια ηθική στα μέτρα τους, ο έρωτας των δύο αδελφών αποτελεί γι’ αυτούς μια κινούμενη απειλή. Η Ανναμπέλλα, λιγότερο δυνατή, υποκύπτει στις κοινωνικές επιταγές και αφήνει τον αγαπημένο της, για να παντρευτεί τον άντρα που την πολιορκεί από καιρό. Παγιδευμένη σε αυτόν τον γάμο, έχει να αντιμετωπίσει την απαξίωση του συζύγου της και τη ζήλια του Τζιοβάννι. Η μαρτυρική ζωή των δύο εραστών γίνεται θυσία στον βωμό της έννομης τάξης. Η καταστροφή από την κατάρα του Θεού απεφεύχθη. Τώρα, με την ευλογία της Εκκλησίας, η ζωή στην Πάρμα επιστρέφει στην κανονικότητά της. 

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα, πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλιας, βοηθοί σκηνογράφου -  ενδυματολόγου: Δάφνη Κολυβά - Εβελίνα Δαρζέντα, φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Εβίτα Ζημάλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Κίμωνας, Μαρία Κίτσου, Θύμιος Κούκιος, Σοφία Μυρμηγκίδου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Πασσάς, Ελεάννα Στραβοδήμου, Γιωργής Τσουρής, Χάρης Τζωρτζάκης, Μηνάς Χατζησάββας. Στον πρόλογο της παράστασης, ακούγεται: Γένεσις  1.1 - 3.24. Στην παράσταση, ακούγεται ο βιβλικός ψαλμός 137, «By the waters of Babylon».

Πληροφορίες
Θέατρο Χώρα: Αμοργού 20 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8611200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 20:30, Σάββατο: 17:00 και 20:30, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Εθνικού Θεάτρου και θεάτρου Χώρα, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και n-t.gr.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς