Συνείδηση, καταδικασμένη σε θάνατο

«Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 05:40
A- A A+

Με θεματικό πυρήνα τη δύναμη της συνείδησης, το έργο του Ρόμπερτ Μπολτ, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία του 1966, κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο ύστερα από δεκαεπτά χρόνια.

Όμως, ένας στέκεται εμπόδιο

Το έργο μάς μεταφέρει στην Αγγλία του 6ου αιώνα, όπου ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ θέλει να χωρίσει την Αικατερίνη της Αραγονίας, για να παντρευτεί την Άννα Μπολέιν, που θα του χαρίσει τον διάδοχο, διασφαλίζοντας, έτσι, την κυριαρχία της δυναστείας των Τυδόρ. Τα σχέδιά του εγείρουν αντιδράσεις τόσο στο Βατικανό, όσο και στην ίδια του την Αυλή. Και ενώ οι προσπάθειες των κρατικών συμβούλων επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση της βασιλικής επιθυμίας, υπάρχει ένας σύμβουλος, που στέκεται εμπόδιο: ο Σερ Τόμας Μορ, ο οποίος επιλέγει να μείνει πιστός στις απόψεις και τη συνείδησή του και όχι στις βασιλικές επιδιώξεις. Έτσι, η ρήξη είναι αναπόφευκτη. Ο Ερρίκος Η΄ αναγορεύεται επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και παντρεύεται την Άννα Μπολέιν. Ο Σερ Τόμας Μορ φυλακίζεται στον Πύργο του Λονδίνου, δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ροδόλφος Μορώνης, σκηνοθεσία:  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, διασκευή - δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού, σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, κοστούμια: Κλερ Μπρέισγουελ, επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου, μουσική:  Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα, βοηθός σκηνογράφου: Αμαλία Θεοδωροπούλου, φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου. Διανομή (αλφαβητικά): Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Στεφανία Γουλιώτη, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Ρίνο Τζάνι, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης.

Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 17:30 και 20:30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 20:30, Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 18, 10 (φοιτητικό), κάθε Τετάρτη  και Πέμπτη: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV