Ευρωλίγκα: Νίκη-πρωτιάς ο Ολυμπιακός, 64-59, επί του Ερυθρού Αστέρα

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 23:32
UPD:23:46
ICONPRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ

Στιγμιότυπο από τον αγώνα.

A- A A+

Την πρώτη θέση του 4ου ομίλου στην Ευρωλίγκα κατάκτησε και τυπικά ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 64-59, επί του Ερυθρού Αστέρα στο ΣΕΦ, στιο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της διοργάνωσης.

Οι «ερυθρόλευκοι» κινδύνευσαν με την πρώτη εφετινή εντός έδρας ήττα τους στην Ευρωλίγκα, αλλά δύο πολύ μεγάλα τρίποντα από τους Σπανούλη και Πετγουέι στο τελευταίο 1.5 λεπτό δεν επέτρεψαν στους Σέρβους να πανηγυρίσουν. Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 8 νίκες, ενώ για την ομάδα του Βελιγραδίου, που έχει ήδη προκριθεί στο Top 16 ήταν η 4η ήττα. 

Με τον Μπόμπαν Μαριάννοβιτς να κυριαρχεί στη ρακέτα του Ολυμπιακού, οι Σέρβοι προηγήθηκαν στο ξεκίνημα με 10-4, χάρις στους 7 πόντους από το «γίγαντα» των 2.20μ.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να κέρδιζε επιθετικά ριμπάουντ, ωστόσο, οι παίκτες του ήταν άστοχοι από μέση και μακρινή απόσταση, αντίθετα με το Μαριάνοβιτς που συνέχιζε το δικό του...πάρτι πετυχαίνοντας 11 πόντους από τους συνολικά 16 της Παρτιζάν στο πρώτο 10λεπτο. Χάρις στην καλή άμυνα στο τελευταίο δίλεπτο και το τρίποντο το Λαφαγιέτ, οι Πειραιώτες έριξαν τη διαφορά στη μικρότερη τιμή της (13-16).

 Η έξοδος του Μαριάνοβιτς στο δεύτερο μέρος (πρόλαβε και πέτυχε 13 πόντους) έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό, χάρις κυρίως στην πολύ καλή του άμυνα και όχι στην επίθεση να περάσει μπροστά 27-25, περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ωστόσο, με «βόμβα» του Ντάγκουμπιτς στην εκπνοή ο Ερυθρός Αστέρας μπήκε στ' αποδυτήρια με προβάδισμα ενός πόντου (27-28).

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο τρίτο 10λεπτο. Οι Σέρβοι εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία των παικτών του Ολυμπιακού και με το Μαριάνοβιτς να φτάνει τους 16 πόντους (10 ριμπ.) διατηρούσαν πάντα ένα μικρό προβάδισμα 3-5 πόντων με την περίοδο να κλείνει στην ανώτερη τιμή της (42-48).

Το τελευταίο 10λεπτο ήταν πραγματικό...θρίλερ. Ο Ολυμπιακός, παρά την αστοχία του κατάφερε να «ριοκανίσει» τη διαφορά και 4.5 λεπτά πριν τη λήξη να περάσει μπροστά με το λέι απ του Σλούκα (53-52). Το ματς ήταν στην...κόψη του ξυραφιού κι όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού...κολλάνε τότε...μιλάει ο αρχηγός. Με «βόμβα» του Σπανούλη περίπου 1.5 λεπτό πριν τη λήξη οι Πειραιώτες πήραν προβάδισμα τριών πόντων (60-57) και 16.6''πριν το τέλος ο Πετγουέι έδωσε την χαριστική βολή στους Σέρβους (64-59).

Ο Σπανούλης με 15 πόντους ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του Ολυμπιακού, ενώ ο Σλούκας (σ.σ. έδωσε πολύ γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο μέρος και ήταν καθοριστική η συμβολή του στην επίτευξη της νίκης) πέτυχε 9 πόντους. Ο Μαριάνοβιτς με 17 ήταν ο κορυφαίος του Ερυθρού Αστέρα.

                             «Γιορτή» στο ΣΕΦ

Η ατμόσφαιαρα στο ΣΕΦ πριν, αλλά και στη διάρκεια του ματς, δεν θύμιζε σε τίποτα κάτι από τα συνηθισμένα εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού.

Ο λόγος; Τα αδελφοποιημένα σωματεία, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας, έδωσαν ένα εντελώς διαφορετικό...χρώμα στην αναμέτρηση της 9ης αγωνσιτικής της Ευρωλίγκας.

Οι Πειραιώτες φρόντισαν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία που έτυχαν στο Βελιγράδι, κάνοντας τους Σέρβους να αισθανθούν κυριολεκτικά...σα στο σπίτι τους!

Οι άνθρωποι της ΚΑΕ Ολυμπιακός τοποθέτησαν σε κάθε θέση του κλειστού «ερυθρόλευκα» χαρτιά, προκειμένου να σχηματιστεί ένα εντυπωσιακό κορεό. Διαφορετικό σχήμα είχαν μόνο τα πέταλα του ΣΕΦ, όπου σχηματίστηκε με κορεό η σέρβικη σημαία και αναρτήθηκε πανό που έφερε το πρόσωπο του αδικοχαμένου οπαδού του Ερυθρού Αστέρα, Μάρκο Ιβκοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια των επεισοδίων που προηγήθηκαν του αγώνα με τη Γαλατασαράι.

Ακούστηκαν πολλά συνθήματα στα σέρβικα και στα ελληνικά, ενώ η είσοδος των παικτών του Ερυθρού Αστέρα στο παρκέ έγινε υπό τους ήχους του ύμνου της ομάδας του Βελιγραδίου. Η παρουσίαση των δύο ομάδων έγινε στα πρότυμα του ΝΒΑ με τον κόσμο, που είχε κατακλύσει το ΣΕΦ να αποθεώνει τους παίκτες.

Ο φόργουορντ Λούκα Μίτροβιτς, παρέλαβε από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού μια φανέλα με το όνομα του Μάρκο Ιβκοβιτς με τις υπογραφές όλων των παικτών, ενώ πριν το τζάμπολ οι παίκτες υπέγραψαν μπάλες του μπάσκετ και τις [πέταξαν στις κερκίδες   .

  

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις