Η κιρσοκήλη στους άνδρες μία από τις βασικές αιτίες για την υπογονιμότητα

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 19:59
SHUTTERSTOCK

Η κιρσοκήλη εμφανίζεται περίπου στο 11,7 % των ενήλικων αντρών και στο 25,4% που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

A- A A+

Διαστάσεις παίρνει στην εποχή μας  το θέμα της υπογονιμότητας στα νέα ζευγάρια και κυρίως σε αυτά που ηλικιακά είναι άνω  των 30χρόνων.

Το 33% των ζευγαριών, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας,  είναι συνήθως άνω των 30 και στις περιπτώσεις αυτές οι ευθύνες χρεώνονται στους άνδρες. Σύμφωνα με μελέτες και σύμφωνα με τα σπερματοδιαγράμματα ο άνδρας ευθύνεται  σε ποσοστό από 30 μέχρι 40%.

Όπως διευκρινίζει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ. Θάνος Παλλαντζάς «Σε γενικές γραμμές, το σπέρμα  για να είναι γόνιμο, πρέπει να έχει όγκο πάνω από 2ml, αριθμό σπερματοζωαρίων>15 εκατομμύρια ανά ml, συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων πάνω από 40 εκατομμύρια, κινητικότητα >45% γρήγορα ή μέτρια κινούμενων σπερματοζωαρίων και μορφολογία πάνω από 4% φυσιολογικά σπερματοζωάρια». Αν το σπέρμα δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές τότε ο άνδρας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, το οποίο οφείλεται σε διάφορα αιτία.

Ωστόσο, οι ανδρολόγοι έχουν εστιάσει στα βασικά αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας τα οποία είναι:

  • Κιρσοκήλη
  • Γενετικές ανωμαλίες  ( μεταλλάξεις  γονίδιου, κυστική ίνωση, χρωμοσωμικές ανωμαλίες , μικροελλείψεις  στο χρωμόσωμα Υ)
  • Ορμονικά αίτια (διαταραχή λειτουργίας θυρεοειδούς,  ανεπάρκεια ορμονών, σχετίζονται με την σπερματογένεση ή σε ανωμαλία στη δράση αυτών)
  • Ανωμαλίες του πέους, όπως επισπαδίας, υποσπαδίας και φίμωση.
  • Φλεγμονές ( Προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα, γονόρροια, μυκόπλασμα -ουρεόπλασμα, χλαμύδια, φυματίωση κ.ά. )

Η αντρική υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.

Η κιρσοκήλη όπως λένε όμως είναι μία από τις βασικότερες αιτίες. Τι είναι όμως η κιρσοκήλη. Είναι η ελικοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως και πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια. Συνήθως, πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι για ανατομικούς λόγους. Σε κάποιους ασθενείς, η κιρσοκήλη μπορεί να Επηρεάσει το σπέρμα και συνεπώς τη γονιμότητα και να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη του όρχεως που πάσχει.

Συνήθως, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία από τον ίδιο τον ασθενή ή τον γιατρό, ενώ παρουσιάζει ήπια συμπτώματα πόνου η αισθήματος βάρους η δυσφορίας στον όρχι. Η επιβεβαίωση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο (έγχρωμο triplex).

Η κιρσοκήλη εμφανίζεται περίπου στο 11,7 % των ενήλικων αντρών και στο 25,4% που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έχει η μικροχειρουργική.

Η τομή είναι πολύ μικρή, γίνεται δίπλα στο πέος, δεν διανοίγονται οι κοιλιακοί μύες, και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, επιστρέφει δε στις δραστηριότητες του μέσα σε 5 -7 ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή