Διαστάσεις παίρνει στην εποχή μας το θέμα της υπογονιμότητας στα νέα ζευγάρια και κυρίως σε αυτά που ηλικιακά είναι άνω των 30χρόνων.
Διαστάσεις παίρνει στην εποχή μας το θέμα της υπογονιμότητας στα νέα ζευγάρια και κυρίως σε αυτά που ηλικιακά είναι άνω των 30χρόνων.
Το 33% των ζευγαριών, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι συνήθως άνω των 30 και στις περιπτώσεις αυτές οι ευθύνες χρεώνονται στους άνδρες. Σύμφωνα με μελέτες και σύμφωνα με τα σπερματοδιαγράμματα ο άνδρας ευθύνεται σε ποσοστό από 30 μέχρι 40%.
Όπως διευκρινίζει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ. Θάνος Παλλαντζάς «Σε γενικές γραμμές, το σπέρμα για να είναι γόνιμο, πρέπει να έχει όγκο πάνω από 2ml, αριθμό σπερματοζωαρίων>15 εκατομμύρια ανά ml, συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων πάνω από 40 εκατομμύρια, κινητικότητα >45% γρήγορα ή μέτρια κινούμενων σπερματοζωαρίων και μορφολογία πάνω από 4% φυσιολογικά σπερματοζωάρια». Αν το σπέρμα δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές τότε ο άνδρας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, το οποίο οφείλεται σε διάφορα αιτία.
Ωστόσο, οι ανδρολόγοι έχουν εστιάσει στα βασικά αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας τα οποία είναι:
Η αντρική υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.
Η κιρσοκήλη όπως λένε όμως είναι μία από τις βασικότερες αιτίες. Τι είναι όμως η κιρσοκήλη. Είναι η ελικοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως και πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια. Συνήθως, πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι για ανατομικούς λόγους. Σε κάποιους ασθενείς, η κιρσοκήλη μπορεί να Επηρεάσει το σπέρμα και συνεπώς τη γονιμότητα και να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη του όρχεως που πάσχει.
Συνήθως, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία από τον ίδιο τον ασθενή ή τον γιατρό, ενώ παρουσιάζει ήπια συμπτώματα πόνου η αισθήματος βάρους η δυσφορίας στον όρχι. Η επιβεβαίωση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο (έγχρωμο triplex).
Η κιρσοκήλη εμφανίζεται περίπου στο 11,7 % των ενήλικων αντρών και στο 25,4% που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας.
Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έχει η μικροχειρουργική.
Η τομή είναι πολύ μικρή, γίνεται δίπλα στο πέος, δεν διανοίγονται οι κοιλιακοί μύες, και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, επιστρέφει δε στις δραστηριότητες του μέσα σε 5 -7 ημέρες.