Όρους θέτει η Γερμανία για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε.

Με αιχμή το Κόσοβο
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 13:24
UPD:13:25
EPA/JULIEN WARNAND
A- A A+

Το Βερολίνο θέτει 11 όρους στη Σερβία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Νόβοστι», η σερβική κυβέρνηση έλαβε υπόμνημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο καταγράφονται οι συστάσεις – όροι τους οποίους θέτει η Γερμανία για να δώσει την συγκατάθεση της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για κείμενο το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ασχολείται με το Κόσοβο. Το Βερολίνο, μεταξύ άλλων, ζητεί από τη Σερβία να αναγνωρίσει τα διαβατήρια του Κοσόβου ως ταξιδιωτικά έγγραφα, να επιτρέψει την είσοδο του Κοσόβου στους περιφερειακούς οργανισμούς, να αποσύρει τα κοντέινερ από τις συνοριακές διαβάσεις με το Κόσοβο (κατασκευάζοντας κτήρια από σταθερά οικοδομικά υλικά) και να προωθήσει την αλλαγή του καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, ώστε να λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία του Κοσόβου και όχι της Σερβίας, όπως ισχύει σήμερα.

Με τους συγκεκριμένους όρους - στην ουσία - ζητείται από τη Σερβία να αναγνωρίσει, έμμεσα, την ανεξαρτησία του Κοσόβου και γι' αυτό η σερβική διπλωματία ξεκίνησε εκστρατεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να μετριαστούν οι απαιτήσεις των Γερμανών.

Η «Νόβοστι» εκτιμά ως ταπεινωτικό το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο υπόμνημα κάτω από κάθε σύσταση προσφέρονται και οι απαντήσεις τις οποίες πρέπει να δώσει η σερβική κυβέρνηση και οι οποίες θα ικανοποιούσαν τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή