Μαγικά ρομαντική «Ανθολογία» από τον Jiri Srnec

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 19 έως τις 28 Δεκεμβρίου
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 08:00
A- A A+

Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές και σύγχρονες θεατρικές τεχνικές του «μαύρου θεάτρου» με τον σύγχρονο χορό, την ατμοσφαιρική μουσική και την παντομίμα, μια μαγευτική «Ανθολογία» εξιστορεί πολύπλοκες ιστορίες, σκορπίζοντας μεγάλες δόσεις μαγείας, ονειροπόλας διάθεσης και ομορφιάς, σε μικρούς και μεγάλους.

Ο υπέροχα μαγικός και ανατρεπτικά ρομαντικός κόσμος του Jiri Srnec, του εμπνευστή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας και ιδρυτή του θιάσου Black Theatre Jiri Srnec, θα ζωντανέψει μέσα από την παράσταση «Ανθολογία», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 19 έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Η πανδαισία χρωμάτων, ήχων και συναισθημάτων της ρομαντικής ποίησης του βραβευμένου σκηνοθέτη Jiri Srec αποτυπώνεται στην παράσταση, η οποία είναι ένα σπονδυλωτό έργο με επιλεγμένες σκηνές από τα αριστουργήματα της 53χρονης ιστορίας του Μαύρου Θεάτρου Srnec, όπως από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», το «Ιπτάμενο ποδήλατο», τον «Πήτερ Πάν», τον «Φωτογράφο», τις «Αποσκευές», τον «Φυλακισμένο» και τα «Θαλασσινά».

Ένα θέατρο, που εξελίσσει την εποχή του βωβού  κινηματογράφου

Η καταγωγή του Μαύρου Θεάτρου εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και στην τεχνική του «μαύρου δωματίου» ή μαύρου κουτιού, που είχε αναπτυχθεί εκεί, όπου σε μια μικροσκοπική σκηνή, επενδυμένη με ύφασμα, αθέατοι μαριονετίστες, ντυμένοι στα μαύρα, κινούνταν σαν αντικείμενα που φωτίζονταν από κεριά. Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και, το 1961, ο Jiri Srnec ίδρυσε το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας», για το οποίο του απονεμήθηκε, από την Τσέχικη Δημοκρατία,  το ανώτατο τιμητικό μετάλλιο για την προσφορά του στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας, με την καθοδήγηση και έμπνευση του Jiri Srnec, εξελίσσει την εποχή του βωβού  κινηματογράφου με τους αξιοθαύμαστους Χοντρό και Λιγνό, Τσάρλυ Τσάπιν, Μπάστερ  Κήτον, γοητεύοντας, συγκινώντας και χαρίζοντας στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς. Στα 53 χρόνια της ιστορίας του, το Black Theatre Jiri Srnec, το πρώτο Μαύρο Θέατρο του κόσμου, έχει κατακτήσει 5 εκατομμύρια θεατές κι έχει συμμετάσχει σε 87 διεθνή θεατρικά Φεστιβάλ, σε 68 χώρες.

Δημιουργός εικόνων διάφανης ομορφιάς

Γεννημένος το 1931, κοντά στην Πράγα, ο Jiri Srnec ίδρυσε, το 1961, το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας», όταν - με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας - άρχισε να πειραματίζεται με το blacklight και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή. Ως συγγραφέας, σκηνοθέτης, μουσικός συνθέτης, ζωγράφος, αλλά κυρίως ποιητής, ο Jiri Srnec έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένας από τους εκπροσώπους της τσέχικης θεατρικής σχολής, που δημιουργεί εικόνες διάφανης ομορφιάς, οι οποίες ταξιδεύουν το κοινό στον κόσμο της ποίησης, των ονείρων και των θαυμάτων της παιδικής ηλικίας. Εκτός από τον δικό του θίασο, ο Jiri Srnec έχει συνεργαστεί και με τον διεθνούς φήμης θίασο Laterna Magica, στην πιο επιτυχημένη του παραγωγή, «The Magic Circus».

Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 320. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 19 και 23/12: 17.00, 20/12: 11.00 και 14.00, 21/12: 14.00 και 17.00, 22/12: 17.00 και 20.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 21, 25, 26, 27 και 28/12: 30, 25, 20,15 ευρώ, 19, 22 και 23/12: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς