Πόσο σημαντική είναι η αυτομέτρηση σακχάρου?

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 12:06
UPD:12:27
A- A A+

Πόσο σημαντική είναι η αυτομέτρηση σακχάρου?

 

Ένας σημαντικός παράγοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, είναι η επιλογή του καταλληλότερου θεραπευτικού σχήματος για κάθε ασθενή χωριστά και εξατομικευμένα. Για να γίνει αυτό, κάθε άτομο με διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζει την τιμή της γλυκόζης στο αίμα του κάθε δεδομένη στιγμή, προκειμένου επίσης να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από πολύ υψηλά ή χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα δε, για εκείνους που χρησιμοποιούν θεραπεία με ινσουλίνη, η αυτομέτρηση είναι απαραίτητη! Όσο αφορά στους ασθενείς που χρησιμοποιούν θεραπείες με αντιδιαβητικά φάρμακα, οι μετρήσεις του σακχάρου μπορεί να βοηθήσουν τους θεράποντες γιατρούς να προτείνουν μια πιο εξατομικευμένη επιλογή φαρμάκων, αλλά και αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή/και αύξηση της σωματικής άσκησης. Αυτές οι πληροφορίες δε, μπορούν να βοηθήσουν και τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος δύναται να αποφασίσει για τις καθημερινές ρυθμίσεις της διατροφής και της αγωγής του, αν χρησιμοποιεί ινσουλίνη ή δισκία που διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας (ινσουλινοεκκριτικά). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την αυτομέτρηση, κατά τη διάρκεια των συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς, είναι ότι δίνει ρεαλιστικές πληροφορίες για το σάκχαρο του σε πραγματικές συνθήκες και τη καθημερινότητα του, και όχι μόνο σε «ιδανικές» συνθήκες νηστείας, όπως συμβαίνει με την αντίστοιχη εργαστηριακή εξέταση.

 

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχει το σάκχαρο του ένας διαβητικός ασθενής?

Η ιδανική συχνότητα αυτομέτρησης του σακχάρου διαφέρει για κάθε ασθενή, ανάλογα με τον τύπο διαβήτη αλλά και με τις υφιστάμενες συνθήκες σε δεδομένη κατάσταση. Για παράδειγμα, πιο συχνές μετρήσεις από τη συνήθη συχνότητα χρειάζεται ένας διαβητικός ασθενής που έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό ή έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όπως επίσης και περισσότερες μετρήσεις χρειάζεται μία γυναίκα σε περίπτωση εγκυμοσύνης, από ότι μία διαβητική κυρία που λαμβάνει αντιδιαβητικά χάπια. Γενικά οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται να ελέγχουν το σάκχαρο τους 3-6 φορές την ημέρα, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, εάν θεραπεύονται με ινσουλίνη χρειάζονται από 1-3 μετρήσεις την ημέρα, ενώ εάν λαμβάνουν αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία, μπορεί να χρειασθούν μέχρι 9 μετρήσεις την εβδομάδα.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των συστημάτων αυτομέτρησης

Σημαντικό επίσης είναι ότι για να αξιοποιήσει κανείς στο μέγιστο τα οφέλη της αυτομέτρησης θα πρέπει οι τιμές των συστημάτων που χρησιμοποιούνται να είναι ακριβείς, έτσι ώστε τα άτομα με διαβήτη αλλά και οι επαγγελματίες υγείας που τα φροντίζουν να μπορούν να οδηγούνται σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις προσαρμογές που χρειάζονται να γίνουν στο θεραπευτικό σχήμα που λαμβάνει ο κάθε ασθενής. Εάν, για παράδειγμα, ένας μετρητής που δεν είναι αξιόπιστος δείξει στην οθόνη του αποτελέσματα που στην ουσία είναι μεγαλύτερα από την πραγματική τιμή γλυκόζης αίματος, ο ασθενής μπορεί εσφαλμένα να πάρει πολύ μεγαλύτερη δόση ινσουλίνης από εκείνη που πραγματικά χρειάζεται. Η Bayer έχει κυκλοφορήσει μία πλήρη, ανανεωμένη γκάμα συστημάτων αυτομέτρησης επόμενης γενιάς, τη σειρά Contour NEXT, που σε συνδυασμό με τις νέες  ταινίες μέτρησης Contour NEXT πετυχαίνουν υψηλό επίπεδο ακρίβειας και αξιοπιστίας αποτελεσμάτων μέτρησης γλυκόζης αίματος. Η νέα πλατφόρμα μετρητών περιλαμβάνει 4 νέους μετρητές, οι οποίοι καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου σε διαφόρους τύπους ασθενών. Αυτοί είναι:

· CONTOUR ΧΤ – για όσους θέλουν μια βασική μέτρηση (π.χ. ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αντιδιαβητικά χάπια)

· CONTOUR NEXT – για όσους θέλουν να κάνουν περισσότερα, πιο εύκολα (π.χ. ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε θεραπεία με ινσουλίνη)

· CONTOUR NEXT USB – για ασθενείς σε ινσουλίνη που θέλουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα δεδομένα τους

· CONTOUR NEXT LINK – για όσους χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης της Medtronic για ασύρματη μετάδοση των αποτελεσμάτων στην αντλία

Όλοι οι παραπάνω μετρητές επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν ταινίες μέτρησης CONTOUR NEXT.

Προτεινόμενα για εσάς