Γιούνκερ: «Στρατηγικό πρόβλημα» για την Ε.Ε. η Ρωσία

«Μακάρι να ξαναγίνει στρατηγικός εταίρος»
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 16:07
UPD:21:47
EPA/JULIEN WARNAND

«Ναι, η Ρωσία είναι προς το παρόν ένα στρατηγικό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, έπειτα από συνομιλία την οποία είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «στρατηγικό πρόβλημα» για την Ε.Ε., αλλά διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε η χώρα αυτή να ξαναγίνει «στρατηγικός εταίρος».

«Ναι, η Ρωσία είναι προς το παρόν ένα στρατηγικό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, έπειτα από συνομιλία την οποία είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και η οποία ήταν κυρίως αφιερωμένη στην ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας της εγκατάλειψης του προγράμματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

«Ελπίζω ότι αύριο θα είναι και πάλι ένας στρατηγικός εταίρος, ό,τι μπορεί να κάνει η Επιτροπή για το θέμα αυτό, θα το κάνει», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ. «Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ είχε ερωτηθεί σχετικά με σχόλιο το οποίο αποδίδεται στον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «στρατηγικό πρόβλημα».

Στο θέμα του South Stream, «δεν δέχομαι την άποψη ότι η Βουλγαρία μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμού, η Βουλγαρία δεν είναι ένας διορθωτικός παράγοντας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε.», δήλωσε. «Ο South Stream μπορεί να κατασκευασθεί, οι προϋποθέσεις έχουν από καιρό αποσαφηνισθεί, δεν υπάρχει τίποτε καινούριο, η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ρωσίας», τόνισε.

EURONEWS

Η Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσει τις επιπτώσεις από την ανακοίνωση της Μόσχας στη διάρκεια συνεδρίασης στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

«Ελπίζω ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα εξομαλυνθούν σύντομα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του χάνει οικονομικά από την εγκατάλειψη του σχεδίου που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όμως «αυτό εξαρτάται και από τη Ρωσία», υπογράμμισε. «Πρέπει να σκεφθούν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους» και, εφόσον δεχθούν τους κανόνες που διέπουν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, «ο South Stream μπορεί να κατασκευασθεί», υποστήριξε.

Το πρόγραμμα του South Stream, στο οποίο συμμετέχουν επτά κράτη - μέλη της Ε.Ε., είχε αρχικά στόχο τη διοχέτευση του ρωσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Βουλγαρίας και παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή