Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ - Ε.Ε. κατά Ρωσίας για κυρώσεις και ενέργεια

Καμία αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας, ενίσχυση μέτρων κατά των αποσχιστών στην Ουκρανία
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 12:55
UPD:12:59
EPA/Olivier Hoslet

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέριβρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες της Ε.Ε..

A- A A+

Ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεσμευθούν την Τετάρτη να συνεργασθούν στην επιβολή κυρώσεων και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της Ουκρανίας, καθώς επιδιώκουν να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Ρωσίας, σύμφωνα με σχέδιο κοινής δήλωσης το οποίο βρέθηκε στα χέρια του πρακτορείου Reuters.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν των πιέσεων για σκληρότερες κυρώσεις, ενώ πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, φοβούμενες ότι τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας θα τις πλήξουν όσο και τη Μόσχα, ήταν περισσότερο επιφυλακτικές.

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Aμερικανός υπουργός Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες της Ε.Ε..

«Το Συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη να συντονισθεί η εφαρμογή των κυρώσεων τις οποίες επιβάλλουμε, παράλληλα με την ενίσχυση των μέτρων εναντίον των αποσχιστών στην Ουκρανία, καθώς και σε σχέση με την πολιτική μη αναγνώρισης η οποία αφορά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», αναφέρεται στο σχέδιο της κοινής δήλωσης.

EURONEWS

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία αναζωπυρώθηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το Μάρτιο, μπορεί να αποκλιμακωθεί, όπως φαίνεται από μια δοκιμαστική συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. τον Οκτώβριο σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου ώστε να να επιχειρηθεί να αποσοβηθεί μια κρίση στις προμήθειες το χειμώνα.

Όσον αφορά το μέλλον, στο σχέδιο δήλωσης καλωσορίζεται «η προοπτική των εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου» στην Ευρώπη, με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι «ενωμένες στην υποστήριξή τους προς τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή