Σημαντική συμφωνία Ιράκ-Κούρδων για το πετρέλαιο της αυτόνομης περιοχής

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 11:55
UPD:11:55
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Η συμφωνία προβλέπει πως η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση υποχρεούται να διαθέτει 550.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στο Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, τα μισά εκ των οποίων θα προέρχονται από τη διεκδικούμενη περιοχή του Κιρκούκ.

A- A A+

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε πως έφτασε σε συμφωνία με τις Κουρδικές αρχές στην αυτόνομη περιοχή στα βόρεια της χώρας προκειμένου να προμηθευτεί πετρέλαιο από τις τοπικές πηγές με αντάλλαγμα ένα μερίδιο σχεδόν 20 τοις εκατό από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από αρκετούς μήνες συνομιλιών και έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες για την περιοχή, ενισχύοντας την πρόσφατη συμμαχία των δύο πλευρών εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η συμφωνία προβλέπει πως η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση υποχρεούται να διαθέτει 550.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στο Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, τα μισά εκ των οποίων θα προέρχονται από τη διεκδικούμενη περιοχή του Κιρκούκ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι.

Σε αντάλλαγμα η ιρακινή κυβέρνηση θα διαθέσει ποσοστό 17 τοις εκατό του εθνικού προϋπολογισμού στην κουρδική περιοχή, και παράλληλα θα χρηματοδοτήσει με ένα δισεκατομμύριο δολάρια τους Κούρδους πολιτοφύλακες Πεσμεργκά που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση του Ιράκ είχε διακόψει τη χρηματοδότηση της κουρδικής περιοχής, η οποία το 2013 αναλογούσε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν οι Κούρδοι άρχισαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από την αυτόνομη ζώνη στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις της Βαγδάτης.

«Η συμφωνία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ζεμπάρι, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής, σε διεθνή μέσα. «Η κουρδική κυβέρνηση χρειαζόταν μεγαλύτερη σταθερότητα στις σχέσεις της με τη Βαγδάτη και η κυβέρνηση του Ιράκ αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η συμφωνία επιδοκιμάστηκε από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή