Ιράκ: Συμφωνία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτόνομου Κουρδιστάν

Για τις εξαγωγές πετρελαίου και τις οικονομικές σχέσεις Βαγδάτης - Ερμπίλ
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 17:56
UPD:19:10
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Ο Αντέλ Αμπντούλ  Μεχντί, υπουργός πετρελαίου του Ιράκ σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο της αυτόνομης βόρειας κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, Μπαρζανί.

A- A A+

Η κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ, στην οποία συμμετέχουν Άραβες σιίτες και σουνίτες, καθώς και Κούρδοι, κατέληξε σε συμφωνία με την τοπική κυβέρνηση του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν για το ζήτημα των εξαγωγών πετρελαίου και των οικονομικών τους σχέσεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στην ημιαυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν, ενώ η τοπική κυβέρνηση θα καταβάλλει εισφορά στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από τις εξαγωγές του 50% του πετρελαίου το οποίο πωλεί στο εξωτερικό.

Η ίδια η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση τόνισε ωστόσο ότι απλώς θα παρέχει στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση 150.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα σε αντάλλαγμα για τους πόρους για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τον έεγχο των εξαγωγών στη Βαγδάτη.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει εκφράσει πολλές φορές τη βούληση του να αυτονομηθεί πλήρως από το Ιράκ, συγκροτώντας ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο η πρόσφατη συνεργασία του με τη Βαγδάτη κατά των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχει αναθερμάνει τις σχέσεις του με την κεντρική ιρακινή εξουσία, στην οποία κυριαρχούν οι ιρανόφιλοι Άραβες σιίτες.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, είναι Κούρδος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή