Περιμένοντας την απάντηση των δανειστών

Ορόσημο το Eurogroup της Δευτέρας
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 18:17
UPD:20:02
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
A- A A+

Στο περιθώριο της δίωρης συνάντησης Βενιζέλου – Τσίπρα, η οποία, λόγω διάρκειας, πυροδότησε φήμες για συζήτηση που δεν περιορίστηκε μόνο στα εθνικά θέματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας τελεί εν αναμονή της απάντησης της τρόικας στο e-mail με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει αισιόδοξο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αφού όπως σημειώνει «οι συζητήσεις για ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να συνεχιστούν επί ελληνικού εδάφους αυτήν την εβδομάδα». 

Την αισιοδοξία ενισχύουν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», ενώ και η πλευρά των δανειστών σε μία το λιγότερο αξιομνημόνευτη σύμπτωση απόψεων, διά στόματος Πιέρ Μοσκοβισί, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του εκπροσώπου της Κομισιόν Μ. Σχοινά, «δείχνει» τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ως το χρονικό και πολιτικό ορόσημο για την τρέχουσα διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση που ρίχνει εκ νέου νερό στον μύλο της Προεδρολογίας, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πλέον και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς γνωστοποίησε, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, την ανεξαρτητοποίηση του.

Αν και επισήμως ο λόγος είναι η εμπλοκή του ονόματός του στις καταγγελίες Ξουλίδου για χρηματισμό βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μελάς αποτελούσε εδώ και καιρό ξένο σώμα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ λόγω της διαφωνίας του με την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει για ΠτΔ στην παρούσα Βουλή.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα με το όνομα «Ρίζες».

Μάλιστα ο κ. Μπαλτάκος μίλησε για το 16% δεξιότερα της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, λέγοντας πως «αν το είχε η ΝΔ αυτό το ποσοστό θα ήταν αυτοδύναμη στη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή, η κίνηση του κ. Μπαλτάκου, στο μέτρο που μπορεί να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής «μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή