Προσοχή στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 12:53
UPD:07/12/2014 13:21
Shutterstock
A- A A+

Περισσότερο από το 40% δηλητηριάσεων από τα λεγόμενα «ενεργειακά ποτά» (energy drinks) στις ΗΠΑ αφορούν παιδιά κάτω των έξι ετών, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιακά και νευρολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο στο Σικάγο.

Το δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μικρών παιδιών στον αριθμό των δηλητηριάσεων από ενεργειακά ποτά πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά όχι μόνο τις οικογένειες, αλλά κυρίως του επιστήμονες, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν τα αίτια σοβαρών καρδιακών και νευρολογικών συμπτωμάτων που αυτά τα ποτά προκαλούν στον οργανισμό των παιδιών, δήλωσε ο Steven Lipshultz, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Παιδιατρικής στο Wayne State University.

Οι ερευνητές ανέλυσαν από τον Οκτώβριο του 2010 έως το Σεπτέμβριο του 2013 όλα τα συμβάντα του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων. Από τις 5.156 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ως δηλητηριάσεις από ενεργειακό ποτό, το 40% αφορούσε άνοιγμα του ποτού και κατανάλωσή του από μικρά παιδιά. Επιπλέον, μέτρια έως πολύ σοβαρά αποτελέσματα αναφέρθηκαν στο 42% των περιπτώσεων που αφορούν ενεργειακά ποτά που είχαν αναμιχθεί με αιθανόλη.  

Μεταξύ των συμπτωμάτων που καταγράφονται περιλαμβάνονται: καρδιαγγειακές επιδράσεις, όπως αρρυθμίες και αύξηση του καρδιακού ρυθμού, καθώς και επιληπτικές κρίσεις, σε ποσοστό 55% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα ενεργειακά ποτά περιέχουν έως και 400 mg καφεΐνης ανά δοχείο ή φιάλη, σε σύγκριση με 100-150 mg που περιλαμβάνει ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ. Η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να συμβεί όταν η κατανάλωση καφέ ξεπερνά τα 400 mg την ημέρα σε ενήλικες, τα 100 mg την ημέρα σε εφήβους και στα 2,5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή