ΑΞΙΟΤΗΣ: Παράγοντας σταθερότητας η Ελλάδα στα Δυτ.Βαλκάνια

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:24
UPD:15:33
ΑΞΙΟΤΗΣ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ.

A- A A+

Τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που διαμορφώνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη το περιβάλλον των δυτικών Βαλκανίων, ανέλυσε ο Πρέσβης και Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παντελής Καρκαμπάσης σε εκδήλωση του Σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προλογίζοντας τον κ. Καρκαμπάση, ο πρόεδρος του Σωματείου, Ιωάννης Αναστασόπουλος, σκιαγράφησε το επενδυτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια για τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπό το βάρος των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η παρουσία του κ. Καρκαμπάση στην αποψινή εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια χαρτογράφησης της δυναμικής της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Χάρις στην μακρά εμπειρία που έχει αποκομίσει από την θητεία ως πρέσβης της Ελλάδας σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Καρκαμπάσης είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλύσει τη δυναμική της περιοχής και τη θέση της Ελλάδας έναντι των όμορων χωρών», σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Παντελής Καρκαμπάσης, τόνισε ευθύς εξαρχής στην εισήγησή του ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδα και της Ευρώπης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Δεδομένης της ανόδου του εθνικισμού αλλά και του ισλαμικού κινδύνου εξ Ανατολής, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της διεύρυνσής της, ενσωματώνοντας σταδιακά όλες τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου», τόνισε ο κ. Καρκαμπάσης.

Συγκρουσιακές καταστάσεις, όπως τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Αλβανών και Σέρβων πολιτών, με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των Βαλκανίων ως «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης. Επίσης, περιπτώσεις γεωγραφικών περιοχών και κρατών, όπως το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, που δεν αναγνωρίζονται επίσημα από άλλες γειτονικές χώρες, συντηρούν ζωντανή την πιθανότητα εθνικιστικών συγκρούσεων, ανά πάσα στιγμή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα πρέπει να συνεχίσει σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, να είναι παρούσα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, παρά τα αγκάθια που υπάρχουν στις σχέσεις της με κράτη, όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Καρκαμπάσης.

Αναφερόμενος στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ο Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε τον ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων ως ανάχωμα στην εξάπλωση του προς την Ευρώπη.

«Ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ήδη αισθητός στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εξάπλωσή του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω και της οικονομικής χρηματοδότησης εθνικιστικών ομάδων στα βαλκανικά κράτη. Η ένταξή τους ως μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της κατάστασης», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση για τον ρόλο της Ελληνικής Διπλωματίας, ο κ. Καρκαμπάσης εξήγησε ότι η αναδιοργάνωση του τρόπου άσκησης της διπλωματίας είναι ο μόνος τρόπος προώθησης των συμφερόντων της χώρας μας στην περιοχή.

«Η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολλές φορές η αιτία για να μην γίνονται πράγματα. Ωστόσο, το σύνολο των Ελλήνων διπλωματών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Ωστόσο, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αποδεικνύεται ως ο ευφυέστερος διπλωμάτης, όπως προκύπτει από την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και Ελλήνων μάνατζερ σε μεγάλες εμπορικές εταιρείες της Μεσογείου», κατέληξε ο κ. Καρκαμπάσης.

Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΞΙΟΤΗΣ, Ιωάννης Αναστασόπουλος, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα, ώστε να συντηρεί άριστες διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τελικό στόχο την ανάδειξή της σε παράγοντα σταθερότητας και προόδου στην περιοχή.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή