Κροατία κατά του ακροδεξιού Σέρβου Σέσελι στο Σ.Α. του ΟΗΕ

«Το τζίνι πρέπει να ξαναμπεί στο λυχνάρι»
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 12:47
UPD:12:54
EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί συζήτηση για το έργο του ICTY, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιθανώς και στη Γενική Συνέλευση, προετοιμάζουμε μία παρουσίαση των θέσεων μας και θα ζητήσουμε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους να λάβουν μέτρα», ανέφερε ο προέδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

A- A A+

Ο προέδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς ανήγγειλε ότι η χώρα του, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσει τις θέσεις της για τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, ακροδεξιού Σέρβου ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφυλάκισε προσωρινά για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί συζήτηση για το έργο του ICTY, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιθανώς και στη Γενική Συνέλευση, προετοιμάζουμε μία παρουσίαση των θέσεων μας και θα ζητήσουμε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους να λάβουν μέτρα», ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Πρόσθεσε δε ότι είχε ήδη διαβουλεύσεις για το θέμα με τον πρέσβη της Κροατίας στον ΟΗΕ.

Ο Κροάτης πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ιδεολογία την οποία εκπροσωπεί ο Βόισλαβ Σέσελι με τις δημόσιες τοποθετήσεις του μετά την έξοδο από τη φυλακή είναι όπως «το τζίνι από το λυχνάρι», προκαλεί φόβο και πρέπει «να επιστρέψει στο λυχνάρι».

Σχολιάζοντας την εκτίμηση των σερβικών αρχών, ότι ο Βόισλαβ Σέσελι δεν είναι σημαντικός πολιτικός παράγοντας, ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι ο ίδιος ο αρχηγός του ακροδεξιού, υπερεθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) ίσως δεν είναι μεγάλος πολιτικός παράγοντας, με δεδομένη την κατάσταση και την ασθένειά του, αλλά το πρόβλημα είναι η ιδεολογία του.

«Σίγουρα είναι σοβαρό πρόβλημα η ιδεολογία που αντιπροσωπεύει και το γεγονός ότι ένας αριθμός ανθρώπων συμφωνεί με αυτή την ιδεολογία. θα έλεγα ότι 'αυτό το τζίνι από το λυχνάρι' δικαίως τρομάζει όλους όσοι ξέρουν τι συνέβη τη δεκαετία του '90 και νομίζω ότι κοινό καθήκον όλων, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και της Σερβίας, είναι 'το τζίνι" να επιστρέψει πίσω στο λυχνάρι και να μην περιφέρεται σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι η Κροατία δεν μπορεί παραδίδει μαθήματα στη Σερβία, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Σέσελι, ο κ. Γιοσίποβιτς απάντησε πως ο κ. Ντάτσιτς γνωρίζει ποια είναι η ιδεολογία του Βόισλαβ Σέσελι και ποια είναι τα κριτήρια για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή