Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 06:29
UPD:09:07
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το Μαξίμου αναζητά μια συμφωνία η οποία όμως δεν θα είναι λεόντειος και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ώστε να παρατείνει το βίο της εξαντλώντας την τετραετία.

A- A A+

Ίσως μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες, από τον Ιούνιο του 2012 οπότε και ανέλαβε την εξουσία, είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα για την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Με την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά, με αιχμή το δημοσιονομικό κενό του 2015, για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος, το Μαξίμου αναζητά μια συμφωνία η οποία όμως δεν θα είναι λεόντειος και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ώστε να παρατείνει το βίο της εξαντλώντας την τετραετία.

Ωστόσο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Πρωθυπουργού για μία πολίτική διαβούλευση με τις ηγεσίες των κρατών-μελών οι Βρυξέλλες, υπό το βάρος των εσωτερικών αντιθέσεων και της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, εμμένουν δογματικά στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ το ΔΝΤ αρνούμενο να δεχθεί για τον εαυτό του το ρόλο του παρατηρητή πιέζει για νέα μέτρα ώστε να διασφαλίσει την ενεργό παρουσία του στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα έντονους πονοκεφάλους προκαλεί στην κυβέρνηση η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την κίνηση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει έκτακτο συνέδριο και αλλαγή προέδρου. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην Πρωθυπουργό αποφασισμένο να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τον κ. Βενιζέλο χωρίς ουδείς να γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Γ. Παπανδρέου και οι βουλευτές που τον στηρίζουν.

Εντός αυτού του κλίματος η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα θα αναλωθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε στο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να παρθεί μια συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η οποία μπορεί να περάσει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στο εσωτερικό η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη. Ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τέλος αύριο, το πολύ μεθαύριο, αναμένεται το ΥΠΟΙΚ να «ανοίξει» την εφαρμογή για τις 100 δόσεις και την εφαρμογή για την επιστροφή φόρων ύστερα από τον συμψηφισμό με τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα πληρωθεί και στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή