Η Αθήνα αναμένει μια πολιτική απόφαση

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 19:30
UPD:19:39
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Κύκλοι στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι μια απόφαση για την πιστωτική γραμμή στήριξης πρέπει να έχει ληφθεί έως τις 3 με 4 Δεκεμβρίου, θεωρούν το χρονικό περιθώριο μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου τα κοινοβούλια κλείνουν, εξαιρετικά περιορισμένο.

A- A A+

Με τις Βρυξέλλες να πιέζουν στο σκέλος του προϋπολογισμού, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η κυβέρνηση «απάντησε» επί της ουσίας στην πλευρά των δανειστών με την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου για τις 100 δόσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2015 κατατέθηκε χωρίς την έγκριση της τρόικας, κάτι που συνέβη και πέρυσι, ενώ, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, οι ενστάσεις των δανειστών, παρά το «πήγαινε έλα» στη Βουλή με τη «λαθάρα», παραμένουν στο τραπέζι και «φουσκώνουν» τις απαιτήσεις τους.

Και οι δύο κινήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, πέρα από την ουσία, εμπεριέχουν και συμβολικό χαρακτήρα και στέλνουν το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη «να κατεβάσει τα παντελόνια».

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η έλευση της τρόικας στην Αθήνα μπορεί, αν θέλει η πλευρά των δανειστών, να γίνει και σήμερα και είναι θέμα πολιτικής απόφασης. 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι στο θέμα του προϋπολογισμού η τρόικα κάνει για μία ακόμη φορά λάθος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές αλλά, για την ουσία των διαπραγματεύσεων, γνωρίζει ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς απλώς ανεβάζουν τον πήχη με στόχο να δημιουργήσουν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός πέσει έξω.

Άλλωστε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι ο στόχος για ανάπτυξη στο 2,9% για το επόμενο έτος είναι μαξιμαλιστικός, πολλώ δε μάλλον αν συνδυαστεί και με τον έτερο στόχο για αντίστοιχο πλεόνασμα της τάξης του 3%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία. Κάτι που σημαίνει ότι μένει μία γεμάτη εβδομάδα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι μια απόφαση για την πιστωτική γραμμή στήριξης πρέπει να έχει ληφθεί έως τις 3 με 4 Δεκεμβρίου, θεωρούν το χρονικό περιθώριο μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου τα κοινοβούλια κλείνουν, εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ οι αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων για συνέχιση-παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μόνο τυχαίες δεν είναι.

Ωστόσο, η Αθήνα δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη και αναμένει μία πολιτική απόφαση για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. «Είναι κάτι που συμφέρει και τις δύο πλευρές γιατί στην αντίθετη περίπτωση ο δρόμος θα είναι δύσκολος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Eυρωζώνη», καταλήγει γαλάζιος βουλευτής.      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ             

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή