Συρία: Νέο πλήγμα των ΗΠΑ στο Μέτωπο Αλ Νούσρα της Αλ Κάιντα

Στόχος η ομάδα Χορασάν, στην οποία συμμετέχουν βετεράνοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 14:51
UPD:14:55
REUTERS/HANDOUT

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι επιδρομές κατέστρεψαν «εγκατάσταση με αποθήκες την οποία διαχειρίζονταν βετεράνοι της Αλ Κάιντα» οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα γνωστή με την ονομασία Χορασάν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Αεροπορική επιδρομή την οποία εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον δύο μέλη της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νούσρα, στο τέταρτο πλήγμα εναντίον του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία από τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν μη κυβερνητική οργάνωση και Σύροι ακτιβιστές.

Την Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι επιδρομές, οι οποίες σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστές έγιναν αργά την Τρίτη, κατέστρεψαν «εγκατάσταση με αποθήκες την οποία διαχειρίζονταν βετεράνοι της Αλ Κάιντα», οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα γνωστή με την ονομασία Χορασάν.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο πυρήνας συνωμοτούσε για να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο μέλη του Μετώπου Αλ Νούσρα έχασαν τη ζωή τους στα πλήγματα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν ότι τα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή ανώτερων στελεχών της οργάνωσης ή του δικτύου Χορασάν.

Δύο κάτοικοι περιοχής γύρω από την αγροτική συνοριακή περιοχή Χάρεμ της επαρχίας Ιντλίμπ είπαν εξάλλου ότι τουλάχιστον έξι πολίτες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα παιδί, τραυματίστηκαν σε σπίτι κοντά στην εγκατάσταση που επλήγη στην αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

Ο όρος Χορασάν για τους ισλαμιστές παραπέμπει σε περιοχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα.

Η ομάδα Χορασάν αποτελεί, σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, πυρήνα ξένων μαχητών στις τάξεις του Μετώπου Αλ Νούσρα.

Το τελευταίο μάχεται κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και κινείται μεταξύ των κοσμικών και μετριοπαθών ισλαμιστών αντικαθεστωτικών ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους, συμμαχώντας άλλοτε με τους πρώτους και άλλοτε με το δεύτερο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή