Πιο κοντά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η Β. Κορέα

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 11:00
UPD:11:05
REUTERS/KIM HONG-JI

Η απόφαση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται σε έκθεση 400 σελίδων του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στη Βόρεια Κορέα σε βαθμό άνευ προηγουμένου στον σύγχρονο κόσμο.

A- A A+

To πρώτο βήμα για την παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη, προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Έπειτα από έντονους διαξιφισμούς, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκρινε -με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές- κείμενο απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Πιονγκγιάνγκ.

Η απόφαση, η οποία δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο στη Γενική Συνέλευση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Σιν Σο Χο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία -μαζί με την Ιαπωνία- είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση του κειμένου της απόφασης. 

Ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής απηύθυνε προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες και δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος η Πιονγκγιάνγκ να συγκρατηθεί στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.

«Οι έχοντες την πρωτοβουλία του σχεδίου απόφασης και οι υποστηρικτές τους θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις συνέπειες, διότι αυτοί κατέστρεψαν τη δυνατότητα και τις συνθήκες συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριν την ψηφοφορία υπήρξε τεταμένη συζήτηση, με την Κούβα να ζητά -μάταια- να προστεθεί τροπολογία, με την οποία ουσιαστικά θα αφαιρείτο από το κείμενο το αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πρεσβευτής της Κούβας Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες δήλωσε ότι αυτό το είδος της απόφασης που επικεντρώνεται σε μία μόνο χώρα «θα γίνει εργαλείο για επιθέσεις σε άλλες» και ζήτησε την τροποποίηση του κειμένου ώστε να απευθύνεται έκκληση στην Πιονγκγιάνγκ για «εποικοδομητική συνεργασία».

Η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα συντάχθηκαν με την Κούβα με το επιχείρημα ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι ισορροπημένο.

Τελικά, η κουβανική τροπολογία απορρίφθηκε από 77 χώρες. 

Η απόφαση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται σε έκθεση 400 σελίδων του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στη Βόρεια Κορέα σε βαθμό άνευ προηγουμένου στον σύγχρονο κόσμο.

Επί έναν χρόνο τα μέλη της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ συγκέντρωσαν μαρτυρίες εξόριστων Βορειοκορεατών και στοιχεία για το τεράστιο δίκτυο των στρατοπέδων συγκέντρωσης -όπου κρατούνται μέχρι και 120.000 άνθρωποι, κατέγραψαν περιπτώσεις βασανισμού, βιασμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείται να καταδικάσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα,  κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, και η Ρωσία, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Οι δύο αυτές χώρες δεν ψήφισαν κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που κατά τη γνώμη τους θα πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή